Članak

“Nezakoniti” dokazi protiv Senada Hakalovića

30. Marta 2015.00:00
Odbrana Senada Hakalovića, optuženog za zločin počinjen u Trusini kod Konjica, zatražila je oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Branilac Kadrija Kolić je rekao kako dokazi Tužilaštva BiH protiv optuženog Hakalovića nisu ni na nivou rekla-kazala.

Hakalović je optužen da je, kao pripadnik 45. brigade “Neretvica” Armije BiH (ABiH), 16. aprila 1993. godine u Trusini naredio Ivanu Drlji da dovede dvojicu pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su nakon toga su strijeljani.

Prema optužnici, pripadnici odreda “Zulfikar” ABiH su u Trusini strijeljali šest pripadnika HVO-a.

Branilac Kolić je rekao da su svjedoci Tužilaštva BiH na nezakonit način vršili prepoznavanje Hakalovića kao vojnika kojeg su na dan zločina vidjeli u Trusini.

On je dodao da je prilikom prepoznavanja, kao uposlenik Predsjedništva BiH, bio prisutan i Mato Zeko.

Svjedokinja Jela Ljubić, kako je kazao branilac, vršila je prepoznavanje s još nekoliko svjedoka.

“Dakle, timski i horski je vršeno prepoznavanje”, rekao je Kolić, te dodao kako je svjedokinji Ruži Mlikoti prilikom prepoznavanja pomagao sin.

Zaštićeni svjedok E, kazao je Kolić, Hakalovića je prepoznao na fotografiji sačinjenoj prije hapšenja, a nije na fotografijama iz ranijih godina. Rekao je kako je ovaj svjedok imao motiv za lažno svjedočenje kako bi izbjegao svoju odgovornost za ubistva koja je počinio u Trusini.

Dodao je da je i drugim svjedocima predočavana Hakalovićeva fotografija prije hapšenja.

“Stoga je apsolutno neosnovano na temelju ovih svjedoka zahtijevati osuđujuću presudu”, kazao je on.

Kolić se osvrnuo na svjedoke Tužilaštva BiH koji su rekli da optuženog Hakalovića nisu vidjeli u Trusini, već njegovog brata Seada. Svjedokinja Cecilija Šimunović, kako je dodao branilac, najbolje od svih žrtava je poznavala optuženog Hakalovića. Kolić je kazao kako je u iskazu navela da je u Trusini vidjela Seada Hakalovića.

On je naveo da su svjedoci Odbrane optuženom Hakaloviću dali alibi rekavši da je u vrijeme zločina bio na položaju koji se nalazio nedaleko od Trusine.

Zajedno s Hakalovićem, za zločine u Trusini sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću, nekadašnjim pripadnicima odreda “Zulfikar”.

Hodžićeva Odbrana će završnu riječ iznijeti 6. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English