Članak

Polje mrtvih ljudi

27. Marta 2015.00:00
Na suđenju Srećku Boškoviću, optuženom za zločin počinjen na području Zvornika, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je preživio pogubljenja u Petkovcima.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok SB-6 ispričao je kako je 11. jula 1995. s drugim muškarcima iz Srebrenice krenuo prema Tuzli, te kako je nakon dva dana probijanja kroz šumu odlučio da se preda s jednom grupom.

On je dodao da su držani na nekoliko lokacija i da je s 14. na 15. juli doveden u osnovnu školu u Petkovcima (općina Zvornik), gdje je u jednoj učionici bilo oko 200 muškaraca, kao i “tri do četiri momka mlađa od 15 godina”.

SB-6 je kazao da im je bilo naređeno da po četvoro izlaze, skinu odjeću, te da su im ruke vezane jakim užetom.

“Znao sam da je kraj čim nas vežu i da idu da nas pobiju”, rekao je SB-6, svjedočeći iz posebne prostorije, uz izmjenu lika i glasa.

On je dodao da pri izlasku vidio krv, a u prizemlju deset do 15 ubijenih osoba. Kamionima su, kako je naveo, prebačeni do platoa na brani.

“Vidio sam cijelo polje ljudi. Leže pobijeni, licem okrenuti prema zemlji”, rekao je svjedok i precizirao da se radilo o lokalitetu platoa na brani.

On se prisjetio da su zapucali rafali po leđima i da je “bio lakše okrznut po glavi i nogama”, nakon čega je “puzao između ljudi”.

SB-6 je rekao da je naišao na ranjenog mladića, s kojim je odlučio bježati, jer su čuli da dolaze vozila. Kako je kazao, spustili su se u kanal, odakle su čuli pucnjavu i mašine kako rade.

On je naveo da su kasnije krenuli prema obližnjem selu i vidjeli utovaranje tijela na traktor, koji ih je “negdje odvozio”.

Sudsko vijeće je kazalo tužiocu Predragu Tomiću da svjedočenje nije sporno, ali da mora “izvlačiti relevantne dokaze za konkretni predmet”, na šta je on odgovorio da je ovo svjedočenje relevatno, jer će mladić, koji je dobio pseudonim SB-5 svjedočiti “na nove okolnosti”.

Srećko Bošković, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, optužen je da je sredinom jula 1995. godine, nakon što su srpski vojnici strijeljali Bošnjake, a potom ukopavali njihova tijela na platou Crvene brane, prišao jednom dječaku i rekao mu da je slobodan, a nakon što se dječak udaljio, ubio ga iz automatske puške.

Suđenje se nastavlja 17. aprila.

Lamija Grebo


This post is also available in: English