Članak

Premlaćivanje u Bileći

24. Marta 2015.00:00
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da ga je pretukao optuženi Miroslav Duka dok je bio u zatočen u Stanici javne bezbjednosti u Bileći, istaknuvši da je vidio premlaćivanje i drugih zarobljenika.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok je iskaz dao na suđenju Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću, optuženima za zločin počinjen u Bileći.

Prema riječima svjedoka, 10. juna 1992. godine doveden je u stanicu policije, gdje mu je Goran Vujović rekao da ide kući i da ga niko ne smije dirati. Narednog dana, prema sjećanju svjedoka, odveden je u vojnu poštu, gdje je proveo oko sedam dana, nakon čega je premješten u Stanicu javne bezbjednosti Bileća.

B-1 je pojasnio da su izvođenja počela nakon dolaska Crvenog krsta, te da su se tada čuli jauci, a zatvorenici su se vraćali krvavi. U razgovoru sa nekim zatvorenicima svjedok je, kako je kazao, saznao da ih je “tukao Miroslav Duka, a da je Željko bio u stanici”. Jedne prilike, kako je rekao svjedok, vidio je da je “Duka udario A-1”.

Prema svjedokovom iskazu, Neđo Kuljić je 6. oktobra 1992. prozvao Ferhata Avdića, nakon čega se čuo plač i muk, a onda je za 10 do 15 minuta prozvao i samog svjedoka.

B1 se prisjetio da je tada u dežurnoj prostoriji vidio Avdića kako leži na podu i kako mu je Duka naredio da ustane. Tada je Avdića, koji je kasnije preminuo, prema svjedokovim riječima, Neđo Kuljić povukao za ramena, a Duka ga udarao nogama i šakama po grudima i glavi.

Svjedok je rekao da je tom prilikom Duka i njega udario nekoliko puta. Na upit Tužilaštva da li je pretrpio neke fizičke i psihičke posljedice, svjedok je odgovorio da mu je “Duka nogom izbio 17 milimetara zjenice”.

“Svaku noć to sanjam i proživljavam”, rekao je B-1.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, Duka komandir milicije, a Ilić policajac.

Vujoviću i Duki na teret je stavljeno da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đački dom u Bileći, gdje su zatočenici ubijani, mučeni i zlostavljani, a Iliću da je učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima.

U svom iskazu je B-1 naveo kako je jedne noći čuo galamu. Popevši se na bure u kupatilu, svjedok je, kako je kazao, kroz prozor vidio “Duku i Željka iza stanice milicije”, te da je Duka držao automat i počeo pucati.

Tada je, prema njegovim riječima, naređeno da se otvore prozori, na koje su stavljeni suzavci, a bila je ubačena i dimna bomba.

Svjedok je objasnio da su zatvorenici zapriječili vrata kako se ne bi moglo ući unutra, te da mu je jedan policajac rekao “da se Duka napio i da su dobro prošli”.

Na upit Tužilaštva o okolnostima pod kojim je svjedok pušten, B-1 je odgovorio da je to bilo 17. decembra 1992. godine i da je “Željko došao sa spiskom”.

Odbrana prvooptuženog Vujovića je upitala svjedoka da li ima saznanja da je optuženi na skupovima pripadnike bošnjačke nacionalnosti nazivao ružnim riječima, svjedok je odgovorio da to nije čuo.

Na pitanje Odbrane drugooptuženog Miroslava Duke da li je čuo bilo kakvu naredbu od Gorana Vujovića ili Miroslava Duke, B-1 je rekao da se ne može sjetiti.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. mart.

Lamija Grebo


This post is also available in: English