Članak

Toliću deset godina zatvora

20. Marta 2015.00:00
Sud BiH osudio je nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Josipa Tolića na deset godina zatvora za zločin nad civilima počinjen u Bosanskom Brodu i Odžaku.

This post is also available in: English

On je proglašen krivim po pet tačaka optužnice za nečovječno postupanje i premlaćivanje srpskih civila zatvorenih u školama u Bosanskom Brodu i Odžaku od maja do novembra 1992. godine. Od posljedica premlaćivanja preminuli su Rade Tomanović i Mirko Pajić.

Sudsko vijeće je zaključilo da je optuženi s drugim pripadnicima 102. Odžačke brigade HVO-a učestvovao u odvođenju žena srpske nacionalnosti iz prostorija građevinskog materijala u Bosanskom Brodu, od kojih je jedna silovana, kao i da je zatvorenike odvodio na prinudne radove, gdje su mnogi izgubili živote.

“Različitosti u iskazima velikog broja svjedoka očekivane su i moguće s obzirom na veliki protok vremena, te stanje u kojem se oštećeni nalaze. Takvi iskazi ipak nisu doveli u pitanje vjerodostojnost većine svjedoka”, kazao je predsjedavajući Vijeća Staniša Gluhajić.

Tolić je po sedam tačaka optužnice oslobođen za mučenje, premlaćivanje, ubistva, pljačkanje, te seksualno maltretiranje.

Vijeće nije moglo van svake razumne sumnje utvrditi da je Tolić kriv za nestanak zatvorenika Petra Maričića, kao i za smrt zatvorenika Svetozara Dervenića zvanog “Četo”, Radeta Deronjića zvanog “Sila”, te Sime Cvetkovića u Odžaku i Novom Gradu.

Vijeće nije moglo utvrditi da je Tolić učestvovao u seksualnom zlostavljanju umno poremećene zatvorenice.

“Vijeće smatra da je kazna od deset godina srazmjerna težini djela”, kazao je Gluhajić.

Vijeće je kao olakšavajuće okolnosti uzelo u obzir to što Tolić nije ranije osuđivan, te što je porodičan čovjek i otac dvoje djece, kao i to da je određenim zatvorenim osobama pružao pomoć.

On je proglašen krivim po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije (KZ SFRJ).

Toliću, koji je uhapšen u julu 2013. godine, produžen je pritvor.

Na ovu presudu moguća je žalba.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English