Članak

Gužva, vriska i krv

17. Marta 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Kukavicama (opština Rogatica), svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je 27. avgusta 1992. godine ranjena u koloni vozila koja su, napuštajući Goražde, išla prema Rogatici.

This post is also available in: English

Slavica Lukić je kazala da je sa suprugovim roditeljima krenula iz mjesta Jabuka i da je kolona napadnuta na skretanju kod Mušića.

“Odjednom je ta vatra krenula, kao asfalt da gori. Sve oko nas je letjelo. Pošto sam ja vozila, gledala sam samo naprijed, ne vidjevši ni ko puca, ni odakle puca. Vozila sam sve dok nisam osjetila da mi je desna noga ukočena i da gubim kontrolu nad vozilom”, objasnila je svjedokinja Lukić.

Kada je auto zaustavila, kako je navela, vidjela je da je ranjena i da krvari.

“Od tog trenutka malo čega se sjećam. Nisam više mogla ni hodati, a po svekrvinoj priči, ubrzo sam ostala i bez svijesti. Nakon toga, probudila sam se u bolnici u Rogatici, sa dva gelera u stomaku i gelerom u kičmi”, ispričala je svjedokinja.

Tokom unakrsnog ispitivanja rekla je da ljudima koji su bili u koloni niko nije objasnio kuda treba da se ide do Rogatice, te da nema saznanja zašto je kolona skrenula desno od Mušića, kao ni ko je na kolonu pucao.

U konvoju je 27. avgusta 1992. bio Miodrag Spasojević, koji je tada imao pet godina. Dajući iskaz kao svjedok Tužilaštva, kazao je da se malo toga sjeća, ali da neke slike nikada neće zaboraviti.

“Gužva, vriska i krv. Toga se jedino sjećam. Sjećam se i da sam taj dan posljednji put vidio svoju majku živu. Ubijena je u konvoju, a sestra i ja smo bili ranjeni”, ispričao je Spasojević.

Za učešće u napadu na konvoj, u kojem je ubijena najmanje 21 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno, sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Na suđenju je svjedočio i Nikola Knežević, koji je 27. avgusta 1992. godine roditelje ispratio do konvoja.

Kako je saznao od roditelja, na čelu konvoja bilo je vozilo Vojne policije koje je trebalo da skrene lijevo na raskrsnici kod Mušića.

“To je skretanje kojim je kolona trebalo da krene. Zašto su krenuli desno, to se ne zna, mada su mi roditelji rekli da vozilo Vojne policije nije bilo gađano, već da je počelo da se puca na civilna vozila koja su bila u koloni”, objasnio je svjedok.

Naredno ročište, kada će biti pozvana još tri svjedoka Tužilaštva, zakazano je za 31. mart.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English