Članak

Odred “Zulfikar” u borbama za Igman

12. Marta 2015.00:00
Suđenje Nihadu Bojadžiću, optuženom za zločine nad Hrvatima u Jablanici, nastavljeno je ulaganjem u sudski spis 130 materijalnih dokaza Odbrane.

This post is also available in: English

Odbrana je kao dokaze uvrstila dokumente koji se odnose na borbe vođene na Igmanu između Armije BiH (ABiH) i Vojske Republike Srpske (VRS) u ljeto 1993. godine.

Braniteljica Mirna Delalić je kazala kako je u tim borbama učestvovao i odred “Zulfikar”, što je potkrijepila izvještajem Prvog korpusa ABiH od 15. juna 1993. godine.

Prema optužnici, Bojadžić je bio zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH.

U dokumentu odreda “Zulfikar” od 12. jula 1993. godine navedeno je, kako je rekla braniteljica, da je Bojadžić informisao Štab Vrhovne komande o borbama na području Trnova.

Optužnica Bojadžića tereti, između ostalog, za premlaćivanje i seksualno zlostavljanje zatočenika hrvatske nacionalnosti počinjeno 28. jula 1993. godine u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici.

Bojadžić je optužen i za silovanje zatočenice hrvatske nacionalnosti u Jablanici u noći 28. na 29. juli 1993. godine.

U dokumentu Prvog korpusa ABiH navedeno je, kazala je braniteljica Delalić, da je zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” 26. i 27. jula 1993. godine bio na izviđanju na Golom brdu na Igmanu.

“Relevantnost dokumenta je kretanje optuženog”, dodala je ona.

Ulaganje materijalnih dokaza nastavlja se na suđenju zakazanom za 19. mart.

Amer Jahić


This post is also available in: English