Članak

Udarci u policijskoj stanici

10. Marta 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je udaran u policijskoj stanici u tom gradu, u kojoj su se tada nalazili optuženi Miroslav Duka i Željko Ilić.

This post is also available in: English

Asim Đapo se prisjetio kako su do njegove kuće u Bileći 10. juna 1992. godine došla osmorica naoružanih ljudi, te tražila da u policijsku stanicu ponese lovačko naoružanje.

U stanici policije, posvjedočio je Đapo, zatekao je druge zarobljenike, a potom je prebačen u kasarnu u Bileći. Prethodno ga je, kako je naveo, na kamionu izvjesni Goca udarao kundakom po nozi.

Svjedok je ispričao da je vraćen u stanicu policije, gdje je pretučen nakon što je razgovarao sa predstavnicima Međunarodnog crvenog krsta. Naglasio je da su ga tada udarali jer je sa predstavnicima Crvenog krsta na njemačkom jeziku govorio o uslovima u zatvoru.

“Tukli su me Nosović i Kuljić, prvo je bilo ispitivanje. Trajalo je deset minuta”, kazao je Đapo.

On se prisjetio kako je još jedne prilike udaran u stanici policije.

“Samo su me prozvali da me žele ispitati… Prostorija je bila zamračena dekama. Znao sam da će se nešto desiti. Zatičem Duku Miroslava. Imao je pištolj na stolu, pendrek i zamotao je glavu krpom. (…) Čuo sam da je on zamjenik komandira ili komandir”, rekao je svjedok.

On je dodao da su, osim Duke, u toj prostoriji bili Željko Ilić, te izvjesni Nosović, Kuljić i Stolica.

“Nosović je mene spucao kundakom od pištolja u glavu, pao sam na koljena sa stolice. (…) Bio sam u komi. Počeli su me biti sa svih strana. Vidio sam Kuljića da me udario, možda Ilića, nisam siguran”, kazao je Đapo.

Nakon što je pao na pod od udarca pištoljem, svjedok je, kako je opisao, udaran nogama i šakama.

“Rade Stolica je jedini čovjek koji me nije udarao, jer mu je Duka rekao: ‘A što ga ti ne udari?’, i onda je njega Duka malo udario”, kazao je Đapo.

Miroslavu Duki se, zajedno sa Goranom Vujovićem i Željkom Ilićem, sudi za zločine počinjene u Bileći. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Bileća, Duka komandir milicije, a Ilić policajac.

Vujoviću i Duki na teret je stavljeno da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đački dom u Bileći, gdje su ubijani, mučeni i zlostavljani, a Iliću da je učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima.

Đapo se prisjetio da je dan nakon premlaćivanja odveden u Dom zdravlja, gdje je proveo pet do šest dana. Napustio je Bileću u oktobru 1992. godine u organizaciji Međunarodnog crvenog krsta.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English