Članak

U aprilu presuda Zeleniki i ostalima

10. Marta 2015.00:00
Presudu Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, optuženima za zločine počinjene u Hercegovini, Sud BiH će objaviti 14. aprila.

This post is also available in: English

Prije određivanja datuma presude, završnu riječ su iznijele optužena Grubišić-Fejzić i njena braniteljica Zumreta Akagić-Bavčić.

“Molim časno Vijeće da me oslobodi svih tačaka optužnice jer nisam kriva”, kazala je Grubišić-Fejzić, optužena za zločine počinjene 1992. godine nad srpskim civilima u vojnom zatvoru Dretelj kod Čapljine.

Prema optužnici, Zelenika je bio oficir Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta, a Grubišić-Fejzić i Medić stražari.

Braniteljica optužene je rekla kako Tužilaštvo BiH “ipak nije dostavilo dovoljno dokaza kako bi se utvrdila krivnja optužene”.

“U konkretnom slučaju je došlo do zamjene identiteta”, kazala je Akagić-Bavčić, te dodala kako je u Dretelju bila i Marina iz Osijeka (Hrvatska).

Braniteljica je netačnim ocijenila navod iz optužnice da je Grubišić-Fejzić u Dretelju bila stražar. “Niti jedan od svjedoka na glavnom pretresu nije potvrdio da je ona bila stražar”, dodala je Akagić-Bavčić.

Govoreći o tački optužnice koja Grubišić-Fejzić tereti za učešće u ubistvu zarobljenika Bože Balabana, braniteljica je rekla kako su zaštićenu svjedokinju A diskreditovali drugi svjedoci.

Kako je pojasnila, na suđenju je ova svjedokinja ispričala da se premlaćivanje Balabana dogodilo u noćnim satima i da je vidjela kako je u tome učestvovala optužena.

Braniteljica Akagić-Bavčić je naglasila da je svjedok Branislav Simić bio udaljen svega nekoliko metara od mjesta gdje je Balaban udaran, ali da zbog mraka ništa nije mogao vidjeti.

“Čuo je samo muške glasove”, dodala je braniteljica.

Pored toga, Grubišić-Fejzić je optužena da je svjedoka Mileta Bjelobabu i zaštićenog svjedoka C natjerala na oralni seks. Nakon što je Bjelobaba, kako je navela braniteljica, izjavio da mu se u sjećanje urezao lik osobe koja ga je na to natjerala, zatraženo je da u sudnici izvrši prepoznavanje.

“Marinu je prepoznao u meni, advokatu petooptužene”, rekla je braniteljica, te dodala kako je zaštićeni svjedok C kazao da nije bio prisiljavan na oralni seks.

Jedan od svjedoka u istrazi je ispričao da ga je udarala Marina, dok je na suđenju, kako je istakla Odbrana, izjavio: “Ne, to nije tačno. Mene nije udarala Marina, već Suzana. Ja to nisam rekao.”

U odnosu na ovog svjedoka, zaštićeni svjedok C je na suđenju kazao da ga je Marina udarila štiklom dva puta, dok to, kako je rekla Odbrana, u istrazi nije spominjao. Prema Odbrani, ovaj svjedok je kazao kako je u to vrijeme Marina imala dva prezimena.

“Marina nije tada bila udata. Nije imala dva prezimena”, rekla je braniteljica Akagić-Bavčić, te dodala kako je među svjedocima kružio spisak sa imenima optuženih.

Ona je dodala da Tužilaštvo BiH ne bi dokazalo krivnju optužene ni u slučaju da Odbrana nije izvodila dokaze.

Amer Jahić


This post is also available in: English