Članak

Gajbica s noževima i palicama

10. Marta 2015.00:00
Na suđenju za zločine u Srebreniku, svjedok Tužilaštva BiH Blažan Todić ispričao je kako je 1992. godine premlaćivan u Rapatnici.

This post is also available in: English

Svjedok Todić je izjavio da je nekoliko puta vođen na ispitivanje i da je svaki put udaran. Prvi put, kako je naveo, osoba koja ga je ispitivala predstavila mu se kao kapetan Ibračević.
“Rekao mi je da je došao iz Beograda da brani svoj narod”, kazao je Todić.
On se prisjetio batina koje je dobio u podrumu u kojem je bio zatvoren zajedno s komšijom Lazarom Stanišićem.
“Jedan je nosio gajbicu s palicama i noževima i pitao čime hoću da me tuče. Nisam ništa rekao i počeo me udarati palicom po leđima. Jedni mene, drugi Lazara… Onda je taj kapetan Ibračević otvorio vrata i rekao: ‘Izlazite! Šta radite?’”, ispričao je Todić.
Prema njegovom svjedočenju, Ibračević je doveo te vojnike i “zatvorio vrata i stavio katanac”.
Na pitanje advokata Sanjina Bandovića zbog čega je u ranijem iskazu spominjao “šefa Ibriševića” a ne Ibračevića, Todić je odgovorio da je možda tada pogriješio.
Ekrema Ibračevića optužnica tereti kao nekadašnjeg načelnika vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Srebreniku, za zločine počinjene nad srpskim civilima zatočenim u Rapatnici. S njim su optuženi Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović, pripadnici Vojne policije.
Svjedok Todić je kazao da je jedne prilike Stanišić izveden i da je kasnije čuo jauke Pere i Drage Đukića. Kako je naveo, kada su prebačeni u zatvor u Tuzli, saznao je da su ih “palili lemilicom“.
“Lazar mi je rekao da su ga izveli da ga pale, bila je neka jača lemilica. Davao mi je riblju mast da ga mažem po leđima”, izjavio je Todić.
Smajlovićev branilac Emir Suljagić predočio je svjedoku dva ranija iskaza u kojima je naveo da je vidio kada su u podrumu Stanišića palili lemilicom.
“Možda sam nešto rekao, a oni drugo zapisali. Pravo da vam kažem, nisam čitao zapisnik”, odgovorio je Todić.
Na suđenju je svjedočio i Rado Jović, koji je nakon zarobljavanja odveden u zatvor u Tuzlu, gdje je sreo zatočenike iz Rapatnice. Posebno je istakao kako je Stokan Marković imao vidne povrede.
“Lazara Stanišića sam sreo 1993. kad je bila razmjena. Bio je teško bolestan i psihički dosta propatio”, kazao je Jović.
Suđenje će biti nastavljeno 24. marta.

Marija Taušan


This post is also available in: English