Članak

Tužilaštvo BiH u deset godina optužilo preko 450 osoba

9. Marta 2015.00:00
Državno tužilaštvo danas obilježava deset godina tokom kojih su podignute optužnice protiv 453 osobe za ratne zločine, od kojih je 80 posto završeno osuđujućim presudama.

This post is also available in: English

“Posvećenost procesuiranju ratnih zločina dostiže svoj maksimum u 2013. i 2014. godini – za ove dvije godine optuženo je 168 osoba. To predstavlja najbolji rezultat od postojanja Posebnog odjela za ratne zločine, jer je za samo dvije godine optuženo više od trećine ukupno optuženih osoba”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako stoji u saopćenju, u protekle dvije godine Tužilaštvo BiH je “ostvarilo značajne pomake i riješilo najveći dio predmeta koji su u fazi istrage proslijeđeni iz tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)”.

“Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivno raditi na predmetima ratnih zločina koji su počinjeni u svim krajevima naše zemlje”, stoji u saopćenju.

Iz Tužilaštva BiH navode da je u posljednje vrijeme traženje nestalih osoba označeno kao prioritet, te da je tražen angažman Oružanih snaga BiH na ovom polju, kao i da je povećan stepen saradnje u regionu u procesuiranju ratnih zločina.

“Ova suradnja već daje značajne rezultate, što je pokazao i napredak u procesuiranju predmeta Štrpci i mnogim drugim predmetima”, saopšteno je.

Posebna odjeljenja za ratne zločine Državnog tužilaštva i suda formirana su 9. marta 2005. godine.

Denis Džidić


This post is also available in: English