Članak

Nepoznate adrese svjedoka

6. Marta 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Tesliću, Sud BiH je zatražio da se provjere adrese svjedoka kako ročišta ne bi bila otkazivana.

This post is also available in: English

Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je da su u dva navrata slali pozive svjedocima na adrese koje su im dostavljene, ali su vraćani ili svjedoci nisu pristupili. Pojasnila je da je Sud izvršio provjere i uspio doći do šest svjedoka, dok za 13 nema adresa ili su pogrešne. Zatražila je da Tužilaštvo BiH provjeri adrese.

Tužilac Milorad Barašin je kazao da je kontaktiralo Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), kako bi njihovi istražitelji otišli na teren, pronašli svjedoke i uzeli njihove adrese, koje očekuju iduće sedmice.

Kosović je rekla da se treba fokusirati na šest dostupnih svjedoka, te da je Sud učinio što je mogao, dodavši da joj se “nekad čini da Sud radi posao Tužilaštva”.

Svjedoci nisu pristupili na suđenje Peri Radišiću, koji je optužen da je 1992. i 1993. godine, kao komandir radnog voda Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u zlostavljanju bošnjačkih civila.

Na teret mu je stavljeno psihičko i fizičko zlostavljanje, nečovječno postupanje i prisiljavanje civila bošnjačke nacionalnosti na prinudni rad, što je za posljedicu imalo najmanje šest ubijenih i veći broj ranjenih.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart.

Lamija Grebo


This post is also available in: English