Članak

Leševi u Petkovcima

6. Marta 2015.00:00
Na suđenju Srećku Boškoviću za zločin počinjen u Zvorniku, svjedokTužilaštva BiH ispričao je da u julu 1995. godine vidio leševe u selu Petkovci.

This post is also available in: English

Milisav Mirković, nekadašnji pripadnik pozadinskog voda Šestog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je da su zarobljenici, za koje je kasnije saznao da su iz Srebrenice, dovedeni u novu školu u Petkovcima.

Prema njegovom svjedočenju, zarobljenici su smješteni u dvije učionice na spratu, a osim zarobljenika vidio je i uniformisane vojnike sa šeširima i maramama, koji su bili u njihovoj pratnji.

Mirković je rekao da je otišao od škole, te da je nakon dva sata čuo pucnjavu, koja je dolazila iz pravca škole, ali da nije vidio ko je pucao.

On je precizirao da je ispred šupe u blizini škole vidio deset do 15 leševa. Dodao je da je poslije iz medija saznao da su zarobljenici iz škole strijeljani na brani, udaljenoj pet do šest kilometara.

Svjedok je kazao da ne poznaje optuženog.

Bošković, bivši pripadnik VRS-a, optužen je da je sredinom jula 1995. godine, nakon što su srpski vojnici strijeljali Bošnjake a potom ukopavali njihova tijela na platou Crvene brane, prišao jednom dječaku i rekao mu da je slobodan, a nakon što se dječak udaljio, ubio ga pucnjem iz automatske puške.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English