Članak

Bez poziva na osvetu

4. Marta 2015.00:00
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, prvi svjedok Odbrane je rekao kako nije čuo da je bilo poziva mještanima sela Petkovci (općina Zvornik) da se osvete zarobljenicima iz Srebrenice.

This post is also available in: English

Vajo Radović, nekadašnji vojnik Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) sa sjedištem u Petkovcima, kazao je kako je priču o dovođenju zarobljenih muškaraca u školu u tom selu čuo dok je bio na borbenom položaju.

“Pričalo se da je neka vojska dovela neke zarobljenike u novu školu”, izjavio je Radović, koji je svjedočio na poziv Odbrane optuženog Stanišića, nekadašnjeg komandanta Šestog bataljona.

On je dodao da niko nije pozivao vojnike sa borbenog položaja da čuvaju dovedene Srebreničane.

Na pitanje šta se desilo sa zarobljenicima koji su dovedeni u školu u Petkovcima, svjedok je odgovorio: “U tom momentu nije mi bilo poznato. Poslije sam čuo da su ubijani. Tek poslije par mjeseci.”

Govoreći o optuženom Stanišiću, svjedok je rekao kako nije čuo da je ispoljavao mržnju prema ljudima druge nacionalnosti.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana koja su počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Prema optužnici, Milošević je bio Stanišićev zamjenik.

Novi svjedoci Odbrane bit će saslušani na suđenju zakazanom za 11. mart.

Amer Jahić


This post is also available in: English