Članak

Odbrana traži oslobađanje Ivana Medića

3. Marta 2015.00:00
Odbrana Ivana Medića kazala je da optuženi nije učestvovao u zločinima počinjenim nad civilima u Dretelju kod Čapljine i zatražila oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Iznoseći završnu riječ, braniteljica Emina Hasanović je navela da niko ne spori da se u Dretelju sredinom 1992. godine desio “strašan zločin”, ali da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Medić to počinio.

“Nije osnovao niti je učestvovao u osnivanju Dretelja, nije ispitivao nikoga niti je ubio. Nije nikoga prisilio na rad, nije uticao na uslove u Dretelju, nije položio vozački niti je vozio auto u krugu kasarne. Nije imao diskriminatorski odnos prema bilo kome”, rekla je Hasanović.

Sudu se obratio i Medić kazavši da se nada da će se prava istina o ovim događajima otkriti, te da će počinioci odgovarati.

“Nikada nisam učestvovao u hapšenju, ispitivanju, niti sam to želio. Jedino što sam želio u tom momentu jeste da odbranim domovinu i da živimo opet zajedno”, izjavio je Medić, dodavši da Poskok nikada nije bio njegov nadimak.

Medić je kao nekadašnji stražar – zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem i Marinom Grubišić-Fejzić, bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) – optužen da je učestvovao u tjeranju zatočenika na prisilni rad i u mučenju. Od posljedica zlostavljanja, kako smatra Tužilaštvo, nekoliko osoba je umrlo.

Prema optužnici, Zelenika je bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta, a Grubišić-Fejzić stražar.

Odbrana je navela da je Medić povremeno boravio u Dretelju, ali da nije mogao uticati na stanje i uslove boravka u ovom objektu. Hasanović je analizirala i iskaze osoba koje su svjedočile na okolnosti fizičkog i psihičkog zlostavljanja u Dretelju.

“Ni jedan od svjedoka u svom svjedočenju nije naveo da ga je optuženi udarao, kako stoji u optužnici. Zbog toga, Odbrana smatra da je jedina pravilna odluka koje se može donijeti – oslobađajuća presuda”, kazala je ona.

Analizirajući iskaze svjedoka koji su govorili da je Medić seksualno zlostavljao dvije zatočenice, Odbrana je rekla da je iskaz jedne od svjedokinja kontradiktoran, te da je “moglo doći do zamjene identiteta”.

Hasanović je navela da niti jedan dokaz ne dovodi Medića u vezu sa stradanjem Bože Balabana i Nenada Markovića.

Prema Odbrani, Tužilaštvo nije dokazalo ni povezanost Medića sa drugim optuženima, kao ni da je znao da postoji sistem zlostavljanja.

“Tužilaštvo nije dokazalo da je Ivan Medić znao za napad, niti da mu je bilo ko i bilo kada saopštio njegovu ulogu u tom napadu”, naglasila je braniteljica.

Odbrana optužene Grubišić-Fejzić će svoju završnu riječ iznijeti 10. marta.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English