Članak

Noć premlaćivanja

3. Marta 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je u junu 1992. godine priveden i izudaran u policijskoj stanici u Bileći.

This post is also available in: English

Mesud Bajramović je rekao da je u jednoj noći pretučen u tri navrata.

“Oko jedan sat iza ponoći, policajac Neđeljko Delić pozvao me da pođem za njim u dežuranu. On i Milenko Stajić su me ispitivali o tome gdje sam se sve krio. Tako i za moje rođake i komšije… Oko četiri sata ujutro Stajić je uzeo nož, uhvatio me za uho i rekao: ‘Pričaj ili ću ti uho kidati.’ Poslije toga svi su me udarali. Najviše po glavi”, kazao je svjedok.

Prema njegovom svjedočenju, drugi policajac – za kojeg se sjeća da se prezivao Stevanović – udarao ga je drškom noža po licu i potiljku.

“Odveli su me u samicu. U šest sati opet je došao taj Stevanović i odveo me u dežuranu. Stajić me ponovo ispitivao o istim pitanjima. Stevanović je sa ormara uzeo ručnu granatu i ugurao mi je u usta. Izbio sam tu granatu rukom, nakon čega me je njome udario u potiljak i rasjekao mi glavu”, izjavio je Bajramović, dodavši da je nakon toga odveden u samicu, odakle je nakon dva sata ponovo izveden i izudaran.

Za zločine počinjene u Bileći, Tužilaštvo BiH tereti Gorana Vujovića, Miroslava Duku i Željka Ilića. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka komandir milicije, a Ilić policajac.

Vujoviću i Duki na teret je stavljeno da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đački dom u Bileći, gdje su zatvorenici ubijani, mučeni i zlostavljani, a Iliću da je učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima.

Svjedok Bajramović je rekao da je, nakon šest dana provedenih u samici, prebačen u prostorije Đačkog doma, u kojem je zatekao 60 do 80 zatvorenika. Među njima su bili njegova dvojica braće i otac, te mnogobrojni rođaci i komšije. Prema njegovom iskazu, uslovi boravka bili su veoma loši.

“Smješteni smo u tri prostorije. Nije bilo kreveta, već smo spavali na dekama koje nam je familija donosila. Neki su spavali i u hodnicima. Od policije nismo dobivali ništa. Ni hranu nam nisu davali. Vode je bilo, ali samo hladne”, prisjetio se svjedok.

Bajramović je kazao da je u Domu bio 15 dana, a da je izlasku prethodilo predavanje oružja.

“Nas trojicu iz Doma je izveo Miroslav Duka. Bilo je još policajaca. Sa mnom je do kuće išao Željko Ilić. Sjećam se da mi je rekao: ‘Mesude, ako imaš šta, predaj, da se ne ganjamo.’ Ja sam mu predao automatsku pušku koju sam krio u grmu pored kuće”, izjavio je.

Na pitanje Odbrane trećeoptuženog da li se Željko Ilić prema njemu ponašao korektno, svjedok je potvrdno odgovorio.

Svjedok je ispričao da se poslije izlaska iz Đačkog doma nije vraćao kući, jer je vidio da je bila zapaljena. Nekoliko dana je ostao kod sestre u Bileći, da bi potom uz pomoć prijatelja bio prebačen u Crnu Goru.

Rekao je da su njegova braća i otac ostali zatvoreni u Domu sve do oktobra 1992. godine.

Suđenje se nastavlja 10. marta.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English