Članak

Na televiziji vidjela ubijenog supruga

3. Marta 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kukavicama (općina Rogatica), svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako su u tom mjestu ubijeni njegovi roditelji, koji su konvojem napuštali Goražde.

This post is also available in: English

Svjedok Goran Stavnjak, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da su žene, djeca i starci srpske nacionalnosti konvojem iz općine Goražde krenuli prema Rogatici 27. augusta 1992. godine.

Svjedok je, kako je dodao, narednog dana došao drugim putem do Rogatice, te je čuo da je konvoj presretnut i da je bilo ubistava. Na mjesto zločina, kako je rekao, otišao je nakon nešto više od mjesec dana, kako bi izvukao roditelje i sahranio ih.

“Vidio sam jedan užas. Tijela se više nisu mogla prepoznati, samo po garderobi i ličnim dokumentima”, kazao je svjedok.

Ubijeni su, smatra on, i opljačkani, jer nije pronašao novac kod roditelja, iako je znao da je otac sa sobom ponio pet hiljada maraka.

Za učešće u napadu na ovaj konvoj, u kojem je ubijena najmanje 21 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno, sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Druga svjedokinja Tužilaštva BiH, Krstinja Todorović je rekla kako je u tom konvoju ubijen i njen suprug. Ispričala je kako je u julu 1992. godine iz Goražda otišla u Foču, gdje je ranije “prebacila” djecu. Za supruga nije znala ništa dok, kako je kazala, na televizijskim vijestima nije vidjela prilog o zločinu u Kukavicama.

“Tu sam poznala svog muža. On je ležao kod auta”, rekla je ona, te dodala da je poslije otišla u Kukavice kako bi preuzela suprugovo tijelo.

Suđenje se nastavlja 17. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English