Članak

Nož i galama među vojnicima

26. Februara 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, zaštićeni svjedok Odbrane je kazao da je vidio optuženog Nihada Bojadžića kako od jednog vojnika Armije BiH (ABiH) otima nož i govori mu: “Zašto si to uradio?!”

This post is also available in: English

“Neko je nekog vjerovatno povrijedio”, rekao je svjedok, kojem je dodijeljen pseudonim S.

On je kazao da se to dogodilo u drugoj polovini juna 1993. godine u upravnoj zgradi Hidroelektrane “Grabovica”, koja se nalazi između Jablanice i Mostara.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” ABiH, optužen je da je u drugoj polovini jula 1993. godine u policiji u Jablanici zabio nož u nogu zarobljenom pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji je svjedočio na ovom suđenju pod pseudonimom C.

Svjedok je ispričao da je radio na obezbjeđenju hidroelektrane, a da je tog dana kada se desio ovaj događaj, došao provjeriti kada mu je sljedeća smjena. Približavajući se upravnoj zgradi, kako je rekao, vidio je vozilo iz kojeg su izašli Bojadžić i nekoliko vojnika ABiH.

U jednoj prostoriji čula se galama i svi su krenuli u tom pravcu, a svjedok je, nakon što je ušao, vidio nekoliko vojnika ABiH, među kojima je prepoznao Salema Dlakića, tadašnjeg komandira Vojne policije.

“Bojadžić je oteo tom nekom nož, napao ga, galamio: ‘Zašto si to uradio?!’”, prisjetio se svjedok.

Nakon toga, kako je ispričao, vojnici ABiH su izveli jednog muškaraca, te, kako pretpostavlja, odveli ga prema bolnici. “Ja u tom momentu nisam vidio krv”, kazao je svjedok.

Na pitanje da li je u toj prostoriji vidio Seada Brankovića, svjedok je odgovorio kako tu osobu ne poznaje. Nakon dodatnih pitanja, svjedok se prisjetio da poznaje “nekog Seada koji je vezan za policiju”. U razgovoru sa svjedokom Sudsko vijeće je reklo kako je Sead Branković radio u policiji.

Kao svjedok Tužilaštva BiH, Branković je ranije ispričao da je ispitivao zaštićenog svjedoka C, te da je u jednom trenutku došao Bojadžić i počeo ga udarati.

“Nihad uzima nož iz Salemovog prsluka i okreće se prema svjedoku C. Bio sam šokiran… Samo sam vidio krvav nož i kako govori svjedoku C da liže nož”, kazao je ranije Branković.

Suđenje se nastavlja 17. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English