Članak

Završna riječ Tužilaštva u martu

25. Februara 2015.00:00
Čitanjem izmijenjene optužnice Tužilaštva BiH, završen je dokazni postupak na suđenju Vitomiru Rackoviću, optuženom za zločine počinjene na području Višegrada.

This post is also available in: English

Prema izmijenjenoj optužnici, Racković je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva kao pripadnik prvo Teritorijane odbrane (TO), a zatim Četvrte čete Višegradske brigade. Prvobitno je bio optužen da je zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Na teret mu je stavljeno da je od maja do kraja augusta 1992. godine učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba na području Višegrada, te silovanju.

Neke od nezakonito uhapšenih osoba, kako se navodi u optužnici, nikada nisu nađene, a tijela pojedinih civila ekshumirana su 2000. godine na lokaciji “Slap” u Žepi.

U izmijenjenoj optužnici precizirano je i da je optuženi prilikom dolaska u sela bio obučen u vojnu uniformu i naoružan.

Odbrana se usprotivila ovim izmjenama kazavši da se uvode nove činjenice, te je predložila da se ovaj prijedlog Tužilaštva ne prihvati.

“Ovakve izmjene daju karakter nove optužnice. Optužnica se proširuje po vremenu, radnjama, obimu i izvršenju djela. Ovakva optužnica je teža za mog branjenika”, rekao je branilac Petko Pavlović.

Tužilac Dževad Muratbegović je kazao da je izmijenjena optužnica sada lakša, jer se optuženi više ne tereti za neke radnje za koje se teretio prvobitnom optužnicom.

“Tačkom četiri sada se samo tereti za nezakonito lišenje slobode, a prije se teretio i za prisilni nestanak. Sad se ne tereti za mučenje jednog civila, već samo za premlaćivanje…”, naveo je Muratbegović.

Vijeće je reklo kako ne smatra da se radi o novom “činjeničnom aktu koji bi trebalo da ide na potvrđivanje”.

Tužilaštvo i Odbrana nisu imali prijedloge novih dokaza, nakon čega je Vijeće objavilo da je dokazni postupak završen.

Iznošenje završne riječi Tužilaštva zakazano je za 18. mart.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English