Članak

Presretnuti razgovori o ubistvima

23. Februara 2015.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim sudom, svjedok Odbrane Milenko Jevđević nije osporavao autentičnost prisluškivanog razgovora oficira Vojske Republike Srpske (VRS) u kojem je u ljeto 1995. godine naređeno ubijanje muslimanskih zarobljenika iz

This post is also available in: English

Srebrenice.

Tokom unakrsnog ispitivanja Jevđevića, tužiteljka Margaret Hassan citirala je presretnuti razgovor između komandanta Drinskog korpusa VRS-a Radislava Krstića i njemu potčinjenog oficira Zvorničke brigade VRS-a Dragana Obrenovića. U razgovoru vođenom 2. avgusta 1995, u kojem je povremeno učestvovao i major Jevđević, Obrenović je obavijestio Krstića da su njegove jedinice uhvatile još Muslimana, zaostalih poslije napada VRS-a na Srebrenicu i Žepu u julu te godine.

“Sve ih pobijte… Nijedan ne smije biti ostavljen živ”, naredio je Krstić dva puta, kako je u sudnici citirala tužiteljka Hassan. Obrenović je na to uzvratio da će sve biti urađeno “po planu”.

Krstić i Obrenović, prema iskazu Jevđevića, bili su svjesni da ih Armija Bosne i Hercegovine (ABiH) prisluškuje, jer su u razgovoru to i sami rekli, prije nego što je Krstić naredio ubistva. Jevđević, koji je tada bio komandant bataljona veze u Drinskom korpusu VRS-a, nije opovrgavao da je taj razgovor bio vođen.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid u Srebrenici i progon civila iz te enklave i susjedne Žepe u ljeto 1995, zatim genocid 1992. u još nekoliko opština, progon Muslimana i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Haški tribunal je Krstića pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici, dok je Obrenović 2003. priznao krivicu za učešće u progonu Muslimana iz Srebrenice i drugim zločinima, i bio je osuđen na 17 godina zatvora.

Jevđević, koji je sa svjedočenjem počeo prošle nedjelje, tokom unakrsnog ispitivanja je dozvolio mogućnost da je ABiH prisluškivala radio-relejne veze VRS-a “ako su prislušne grupe bile na dobrom mjestu”.

Kazao je da su oficiri VRS-a tokom rata u BiH pretpostavljali da ih neprijatelj prisluškuje, ali da on nije znao gdje su te prislušne grupe, niti “koliko su efikasne” bile.

Svjedok je ostao i pri iskazu da je Mladić na dan pada Srebrenice, 11. jula 1995, svojim trupama naredio da odmah krenu na Žepu, iako mu je tužiteljka predočila dokumente VRS-a u kojima se navodi da se to dogodilo sutradan.

Suđenje Mladiću se nastavlja u utorak, 24. februara.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English