Članak

Zatražena osuđujuća presuda za zločine u Trusini

16. Februara 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića, optužene za zločine nad Hrvatima u Trusini kod Konjica.

This post is also available in: English

Svi optuženi osim Hakalovića, koji je bio pripadnik 45. brdske brigade Armije BiH (ABiH), bili su, kako je rekao tužilac Emir Neradin, u sastavu odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH.

Tužilac je kazao kako su vjerodostojni iskazi svjedoka koji su govorili o učešću optuženih u zločinu u Trusini.

On je rekao kako je Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, rukovodio napadom na Trusinu izvedenim 16. aprila 1993. godine. Prema riječima tužioca, Bojadžić je napadom rukovodio sa obližnjeg brda pomoću “motorole”.

Tri svjedoka Tužilaštva BiH, među kojima i Rasema Handanović, nekadašnja pripadnica odreda “Zulfikar”, čuli su, kako je istakao tužilac, Bojadžićevu naredbu da niko u Trusini ne smije ostati živ. Tužilac Neradin je pojasnio da je naredba izdana vojnicima odreda “Zulfikar” koji su predvodili saborce u Trusini.

Pripadnici ovog odreda, kazao je Neradin, ubili su 15 civila hrvatske nacionalnosti i strijeljali šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Nakon ranjavanja Samira Šemsovića, koji je ubrzo preminuo, komandu u Trusini, kako je rekao tužilac, preuzeo je optuženi Hodžić. Svjedokinja Handanović, prema tužiocu, čula je Hodžića kada pred kraj napada preko “motorole” pita Bojadžića šta da rade sa zarobljenicima, a on odgovara da se ubiju.

Nakon toga, pojasnio je tužilac, optuženi Hodžić je uzviknuo “Streljački vod!” i “Pucaj!”, te je ubijeno šest zarobljenih pripadnika HVO-a. Za učešće u tim ubistvima Handanović je, nakon što je priznala krivicu, osuđena na pet i po godina zatvora.

Tokom suđenja je bilo govora o Hodžićevoj sposobnosti da prati sudski proces. Izuzev jednog vještaka, kako je kazao tužilac, ni jedan drugi nije rekao kako Hodžić nije u stanju pratiti suđenje.

Prije nego će biti uhapšen, Hodžić je, prema riječima tužioca, bio komunikativan i pokretan. Praćenjem, kako je dodao, vidjelo se da ide u kupovinu i da mu ne treba pomoć pri ulasku u vozilo, te da je orijentisan u vremenu i prostoru.

Govoreći o optuženom Memiću, tužilac je kazao kako je nekoliko svjedoka izjavilo da je učestvovao u strijeljanju. Jedna od njih je svjedokinja Handanović, koja je na suđenju, kako je rekao tužilac, ispričala da je u streljačkom vodu Memić stajao pored nje.

Za optuženog Hakalovića je tužilac kazao kako je mještaninu Trusine Ivanu Drlji, kojeg je poznavao odranije, naredio da ode po dvojicu pripadnika HVO-a nakon što je vidio ubistva koja vrše pripadnici odreda “Zulfikar”. Prema riječima tužioca, optuženi je bio svjestan da će biti ubijeni. O Hakalovićevoj naredbi, kako je rekao tužilac, govorila je Milka Drljo, majka ubijenog Ivana.

Prema tužiocu, optuženi Salčin je za vrijeme napada bio u Trusini, čuvao je civile, koji su govorili kako su zastrašivani prijetnjama smrću, kao i da su opljačkani. Civili su, kako je kazao tužilac, zapamtili dvojicu vojnika, a jedan od njih je imao nadimak Struja, što je Salčinov nadimak.

Završna riječ Odbrane počinje 2. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English