Članak

Odvele ih prve komšije

13. Februara 2015.00:00
Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Čajniču, identifikovao je trojicu optuženih kao komšije koje su njega i članove njegove porodice odveli iz kuće.

This post is also available in: English

Svjedok Mevludin Medošević ispričao je kako je uspio pobjeći kada su ih u junu 1992. godine optuženi Milosav, Marijan i Slavko Jovanović vodili od kuće.

Taj dan posljednji put je vidio oca, majku, te sestru i njeno dvoje djece starih 11 i devet godina. Otac, majka i sestra, kako je naveo, ekshumirani su 150 metara od mjesta odakle je pobjegao, dok tijela djece nisu pronađena.

„Mnogo sam se raspitivao po selima. Rekli su mi: ‘Ko vas je uhapsio, to je i uradio… Govorili su da su djecu zapalili u kući a roditelje pobili“, rekao je Medošević.

Milosav, Marijan i Slavko Jovanović su optuženi da su u prvoj polovini jula u selu Medoševići ubili pet civila bošnjačke nacionalnosti. Dvoje civila ubijeno je iz vatrenog oružja, a jedan udarcima u grudni koš. Optuženi su potom u kući usmrtili djecu koju su pretodno zaključali, dok se kuća zapalila.

Njih trojica su sa Stevom Jovanovićem optužena i da su 4. juna 1992. u selu Bučkovići ubili jednu osobu. Prema optužnici, svi su bili pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Medošević je ispričao kako je sa porodicom bio u štali iznad kuće čekajući da padne mrak kako bi naspustili selo.

Međutim, kako je naveo, došli su Jovanovići naoružani i zarobili ih. On je rekao da su sa trojicom optuženih taj dan bili i Goran i Mladen Jovanović, koji su prema optužnici u međuvremenu umrli.

„Znam ih dobro, to su nam bile prve komšije. Znam ih od kako sam rođen“, rekao je svjedok.

On je rekao da su im tražili oružje, koje nisu imali, te da su ih pitali za njegovog brata Avdu.

„Otac je rekao da ne zna. Onda je Marjan udario oca šakom u predjelu glave, odmah ga je oborio“, prisjetio se Medošević.

Prema njegovim riječima, sestrinu djecu su zaključali u kuću a njih četvoro poveli prvo uz brdo, ali kako je njegov otac bio srčani bolesnik s ugrađenim pejsmejkerom, krenuli su prema, kako je naveo, Omerovoj njivi.

Medošević je rekao da su ih sve tukli, posebno Marijan Jovanović, a da su njegovo oca više puta udarili u predjelu prsa. Svjedok je naveo da je razmišljao o bjekstvu, jer je „vidio da će ih pobiti“.

„Ja sam zapomagao i kad su htjeli da mi stave krpu u usta uspio sam se baciti preko jedne ograde, skotrljao sam se i sletio Omerovom njivom“, opisao je svjedok kako je uspio pobjeći.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. februar, kada će Odbrane unakrsno ispitati ovog svjedoka.

Marija Taušan


This post is also available in: English