Članak

Čovjek iz naroda

12. Februara 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na planini Igman (općina Hadžići), svjedok Odbrane pojasnio je da je jedan od pripadnika jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) imao nadimak Struja, kao optuženi Dževad Salčin.

This post is also available in: English

“Bio je još jedan pripadnik koji je vozio džip i zvali su ga Struja”, kazao je Zaim Softić, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar”.

Svjedok Softić pojasnio je da nije imao neki kontakt sa osobom koja je vozila džip i kojoj je nadimak Struja, ali ju je viđao na Igmanu u februaru i martu 1993. godine.

“Čuo sam da je prgav čovjek. Bio je malo arogantan”, rekao je Softić.

Na upit optuženog Salčina da li je ikada vozio auto, svjedok je negativno odgovorio, dajući komentar: “Kakav ti, ko bi tebi dao.”

Za optuženog Salčina svjedok je kazao da nije pravio incidente te da je čovjek iz naroda.

Salčinu se sudi zajedno s Nedžadom Hodžićem, nekadašnjim vojnikom jedinice “Zulfikar” ABiH, za mučenje, premlaćivanje i seksualno zlostavljanje srpskih zarobljenika na planini Igman 1993. godine.

Odgovarajući na pitanje tužioca Vladimira Simovića da li poznaje nekadašnjeg zarobljenika Dragana Vukovića, svjedok je rekao da je čuo za njega, ali da ne zna kakva mu je sudbina.

Prema optužnici, Salčin je odsjekao uho zarobljeniku Vukoviću.

Svjedok Softić je 23. oktobra prošle godine svjedočio u korist Nedžada Hodžića. Tada je kazao da tokom 1993. godine nije vidio da su zatvorenici na planini Igman maltretirani, te da nije čuo da je Nedžad Hodžić bilo koga maltretirao.

Radovan Šupić, drugi svjedok Salčinove Odbrane, ispričao je da mu je Dževad prije rata bio kolega u radnoj organizaciji “Ugostiteljstvo i turizam” u Gacku, gdje je radio kao električar.

“Dževad je bio jedan od navrednijih radnika. (…) Dobio je stan od radne organizacije. Srbin mu je bio kum kada se ženio. Jedan je od najomiljenijih ljudi, bio je plemenit, šaldžija, od jedne fine familije”, kazao je Šupić, dodavši da su ga na poslu prozvali Struja.

Razlog zašto su ga tako prozvali, rekao je svjedok, jeste što je vazda bio nasmijan.

U firmi u kojoj su radili, prema svjedoku, oko 75 posto je bilo Srba, oko 25 posto Bošnjaka i oko jedan posto Hrvata, i svi su voljeli Salčina.

“Nama čovjeka u Gacku koji Dževada nije volio”, zaključio je Šupić, pojasnivši da je on Salčinu 1992. kazao da napusti Gacko jer su ga “ekstremisti uzeli”.

Nastavak suđenja zakazan je 26. februara.

Albina Sorguč


This post is also available in: English