Članak

Male i velike batine

10. Februara 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva je izjavio kako su njegov otac, brat i drugi mještani sela Brezje (opština Lopare) premlaćivani 1992. tokom zatočenja u Rapatnici (općina Srebrenik).

This post is also available in: English

Svjedok Simo Gašić je kazao da su i njega udarili jednom prilikom tokom ispitivanja u prostoriji u kojoj su bili isljednik i dva policajca.

“Ovaj gospodin isljednik mi je ulivao nadu da ćemo konačno reći da nismo ništa krivi. Pitao me da li na toj i toj koti ima teškog naoružanja. Iz čista mira sam dobio udarac kundakom u glavu”, prisjetio se svjedok.

On je dodao kako mu je potekla krv i da je nakratko izgubio svijest, a da su ga potom vratili u salu u kojoj su bili zatočeni. Drugi put kad je odveden, kako je rekao, odgovarao je na pitanja.

“Ja sam brzo odgovarao, imaju trocjevci… lupao sam napamet. Otkud sam ja znao šta ima na kojem brdu, bilo je vojske svugdje”, rekao je Gašić i dodao da više nije udaran u Rapatnici.

Prema iskazu svjedoka, njegov otac je premlaćivan, jer kako mu je sam kazao, “nije sarađivao”.

“Rekao mi je: ‘Tuku me kao vola u kupusu.’ On je tog isljednika Iliju Kurušića poznavao”, kazao je Gašić.

Na pitanje Odbrane zbog čega u iskazu 2006. nije spomenuo da su ga udarili u Rapatnici, svjedok je odgovorio da mu sa 30 godina udarac u glavu nije bio ništa u poređenju s onim što se dešavalo njegovom ocu, bratu i još nekim mještanima.

Za mučenje i zlostavljanje srpskih civila od juna do avgusta 1992. u Mjesnoj zajednici u Rapatnici i prostorijama fudbalskog kluba, Tužilaštvo BiH tereti Ekrema Ibračevića, Faruka Smajlovića i Sejdaliju Ćovića.

Nakon osam dana provedenih u Rapatnici, svjedok Gašić je rekao da su prebačeni u zatvor u Tuzlu, gdje je osuđen na četiri godine zatvora zbog pozivanja na oružanu pobunu.

“U Tuzli su mi Đukići pričali da su mučeni let-lampom i da im je sipana so, ali oni su bili na nekom drugom mjestu u Rapatnici”, kazao je Gašić.

Na pitanje tužiteljice Zorice Đurđević da li je neko rekao ko je bio glavni u Rapatnici, svjedok je odgovorio da se “spominjalo neko ime Ekrem”.

Gašić je na početku svjedočenja izjavio da je bio član kriznog štaba u Brezju i da je od Teritorijalne odbrane (TO) dobio dva sanduka pušaka, koliko su dobili i mještani u susjedna dva bošnjačka sela.

Smajlovićev branilac Emir Suljagić svjedoku je predočio izjavu datu tokom zatočenja u zatvoru u Tuzli 28. juna 1992. godine, u kojoj je naveo da su u Brezju “bili zaduženi za oružje koje nigdje nije bilo zavedeno”.

“Ovo je što sam danas rekao sigurno tačno. Morao sam tad reći to, morao sam se čupati… zbog okolnosti”, pojasnio je Gašić.

Nastavak suđenja je zakazan za 17. februar.

Marija Taušan


This post is also available in: English