Članak

Svjedok bježao, Vujičić pucao

9. Februara 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je Duško Vujičić udarao i zatvorio njegovu djecu i suprugu.

This post is also available in: English

Svjedok KV-2 rekao je da su pred njegovu kuću u junu 1992. godine došla dvojica uniformisanih vojnika noseći crvene beretke na glavama. Prepoznao je Vujičića, kojeg, kako je pojasnio, zna kao policajca iz predratnog perioda.
“Ne znam da li je on mene znao, ali ja njega jesam”, dodao je on.
Svjedok je ispričao kako je Vujičić, kojeg je oslovljavao i sa “Dule”, tražio od njega da preda pušku i sedam bombi.
“Ja sam rekao da nemam”, kazao je KV-2 i dodao da je odveden u bratovu kuću, gdje su mu stavili lisice na ruke uz naređenje da čuči.
Za to vrijeme, nastavio je svjedok, dvojica vojnika su pretražili kuću. Nakon toga, svjedok je rekao da ga je Vujičić počeo udarati.
Po izvođenju iz kuće svjedok je, kako je kazao, počeo bježati, a za njim je krenuo Vujičić, koji je izvadio pištolj i počeo pucati.
Svjedok je rekao da se uspio sakriti pod jednu stijenu. Poslije toga, kako je ispričao svjedok, Vujičić se vratio, te odveo njegovu djecu i suprugu u zatvor. Iz zatvora su, kazao je svjedok, izašli krajem jula 1992. godine, nakon čega su zajedno napustili Kotor-Varoš.
Za učešće u zatvaranju, mučenju i drugom nečovječnom postupanju prema Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši, sudi se Dušku Vujičiću, Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Radojku Keveroviću i Iliji Kurušiću.
Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).
Svjedok Izudin Dugonjić rekao je kako je u zatvoru u Kotor-Varoši bio od kraja septembra do sredine novembra 1992. godine. On je kazao kako su zatvorenike, između ostalih, tukli “Dule i Kreić”.
“Kada oni dođu, obavezno su batine nesnošljive”, napomenuo je svjedok, koji je Duleta opisao kao nižu i bucmastu osobu.
Svjedok je rekao kako su Dule i Kreić bili u uniformama, a da su na glavama imali crvene beretke. On je kazao da ne zna kako se Dule zove, dodavši kako je u zatvor dolazio svaki dan.
Suđenje se nastavlja 23. februara.

Amer Jahić


This post is also available in: English