Članak

Prijetnje brata

9. Februara 2015.00:00
U nastavku suđenja Petru Kovačeviću za zločine počinjene na području Višegrada, sestra optuženog je, svjedočeći na poziv Odbrane, izjavila da je njen brat imao problema sa starijim bratom Budimirom, koji mu je prijetio da će ga poslati na robiju.

This post is also available in: English

“Bude je prijetio Petru da će ga poslati na robiju i da će sve što je Milan Lukić uradio ljudima, reći da je on to uradio”, kazala je Desanka Lugonja.
Svjedokinja je također rekla da je Budimir Kovačević bio sklon alkoholu i da je Petar imao problema s njim.
Jelisavka Petrović, druga svjedokinja Odbrane, govorila je o incidentima koji su se dešavali kada su se formirale nacionalne stranke.
“Bio je slučaj kada su se dva autobusa zaustavila kod hotela u Višegradu, pretresali su stvari, tu su našli crkvenu zastavu, koju su zapalili… Tu sam primijetila i Bakiru Hasečić da aplaudira”, kazala je Jelisavka Petrović, koja je bila potpredsjednica Opštine Višegrad.
Ona je navela i da su u hidroelektrani bili zarobljeni pripadnici policije, srpske nacionalnosti, te da su početkom augusta 1992. godine u selu Jalašci “muslimanske formacije” ubile desetak osoba srpske nacionalnosti.
Na pitanje tužioca Dževada Muratbegovića da li je bila prisutna kada su se ti incidenti dešavali, svjedokinja je odgovorila da nije:
“Nisam bila tu kada su zarobili policajce, bila bih i ja zarobljena.”
Tužilaštvo BiH tereti Petra Kovačevića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je krajem maja 1992. učestvovao u ubistvima, silovanjima i nezakonitom hapšenju civila u Višegradu.
I svjedok Božo Tešević se prisjetio početka izbijanja sukoba i formiranja nacionalnih stranaka.
“Bio sam policajac i obezbjeđivao sam skupove… govori na tim skupovima su narušavali međuljudske odnose”, rekao je svjedok.
Na pitanje advokata Petka Pavlovića je li bilo incidenata, svjedok je ispričao da su tri policajca bila zarobljena u policijskoj stanici.
“Muratova grupa je blokirala stanicu, tražili su da se pusti jedan osumnjičeni iz pritvora. Imali su oružje”, kazao je Tešević.
Svjedok je spomenuo i rušenje tunela kod Dobruna, te da je grupa Murata Šabanovića srušila spomenik u gradu i prijetila da će pustiti branu.
On je na pitanje tužioca da li su od maja do juna 1992. kontrolu imali organi Srpske opštine Višegrad potvrdio odgovorio.
Suđenje će se nastaviti 16. februara.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English