Članak

Macić među najgorim stražarima

6. Februara 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Konjicu ispričao je da je sve vrijeme zatočeništva u “Musali” viđao optuženog Ibru Macića.

This post is also available in: English

Miodrag Mitrović je rekao da je sredinom juna 1993. godine doveden u “Musalu” i zatvoren u sportsku salu. Među čuvarima u toj školi, kako je kazao, viđao je i optuženog Ibru Macića.

“Ibro je bio zatvorski čuvar. Jedan od najgorih. Bio je naprasit, nekomunikativan”, rekao je svjedok, dodavši da Macića nije znao odranije, te da je za njegovo ime saznao tokom boravka u logoru.

Na pitanje tužiteljice Sanje Jukić koliko dugo je Macića viđao u školi, svjedok je odgovorio da je tu bio sve vrijeme njegovog zatočeništva.

“Zadnji put ga vidim kada je razmjena 19. oktobra 1993. godine. Ibro je bio ispred, a mi odlazimo transporterima”, pojasnio je Mitrović.

Macić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), optužen je da je od aprila do oktobra 1993. učestvovao u mučenjima i seksualnim zlostavljanjima zarobljenika u Osnovnoj školi “Musala” u Konjicu, kao i za ubistvo četiri starice u selu Blaca.

Svjedok Mitrović je kazao da se Macića, kojeg je prepoznao u sudnici, sjeća i po jednom događaju iz septembra 1993. godine.

“Kolega mi je donio hrane i ja sam izišao u hodnik da uzmem sendvič. Ibro je naišao i otišao upravniku da ga pita mogu li ja unijeti taj sendvič. Tako da ga se i po tome sjećam da je bio tu”, rekao je on.

Na pitanje Odbrane koliko je često viđao Macića u “Musali”, odgovorio je da je to bilo svaki put kad je optuženi bio u smjeni.

Optuženi je na kraju suđenja kazao da tvrdnje svjedoka, koji je pozvan kao svjedok replike Tužilaštva BiH, nisu tačne.

Suđenje se nastavlja 13. februara.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English