Članak

Markale kao simbol prkosa

5. Februara 2015.00:00
Odavanjem počasti ubijenim građanima obilježena je dvadeset i prva godišnjica masakra na sarajevskoj pijaci Markale.

This post is also available in: English

Polaganjem cvijeća na pijaci Markale, članovi porodica ubijenih, predstavnici kantonalne vlasti, udruženja žrtava rata, visoki predstavnik Valentin Inzko, kao i građani Sarajeva odali su počast za 68 ubijenih civila.

Hasan Kunić je tog dana sa suprugom Sejdom krenuo kupiti brašno. On se prisjetio da je ponio brašno, a da je supruga ostala da kupi još nešto kada je pala granata, koja ju je usmrtila.

“Izgubiti nekoga s kim si djecu izrodio… On ti dođe i ubije ga – to nije ljudski”, kazao je Kunić, dodavši da je tokom rata izgubio i jednog sina, te da “nema nikakve pravde”.

Mubera Brkanić je prije 21 godinu izgubila supruga Faruka, koji je otišao na pijacu, gdje je sreo komšiju kada je pala granata.

“On je na mjestu ostao mrtav, a komšija je bio ranjen. Sudbina je bila takva”, kaže Brkanić, koja je na obilježavanje došla s unukom.

Ona je dodala da je u drugom maskaru na Markalama, u augustu 1995., ubijen i rođakov sin koji je imao samo 15 godina.

Granata na Markale ispaljena je s položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) 5. februara 1994. oko 12 sati, usmrtivši 68 i ranivši 144 civila. U augustu 1995. godine na Markalama su ubijene 43 osobe.

Prema podacima Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, tokom opsade Sarajeva, koja je trajala 1.425 dana, na grad je u prosjeku svaki dan palo 329 granata, od kojih je stradao 11.541 civil, a od toga 1.601 dijete. Povrijeđeno je najmanje 50.000 ljudi.

“Pijaca Markale je simbol prkosa i borbe, a danas je simbol sjećanja na sve građane Sarajeva ubijene u periodu agresije i opsade”, kazala je Senida Karović, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo.

Muamer Bandić, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, rekao je da se vode velike rasprave i višegodišnji sudski postupci da bi se utvrdila nesporna činjenica da su građani BiH po vjerskom i nacionalnom osnovu bili “meta agresora, čiji je cilj bilo istrebljenje i ubijanje dostojanstva”.

Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, pravomoćno je osuđen u Haškom tribunalu na doživotnu kaznu zatvora za kampanju terora nad civilima u Sarajevu, uključujući zločin na Markalama.

U Haagu su u toku sudski postupci protiv bivšeg komandanta VRS-a Ratka Mladića i bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, čijim je optužnicama obuhvaćen i masakr na sarajevskim Markalama.

Lamija Grebo


This post is also available in: English