Članak

Ranjavanje civila u koloni

3. Februara 2015.00:00
Dvije svjedokinje Tužilaštva BiH na suđenju za ubistva srpskih civila na području Rogatice, ispričale su kako su ranjene prilikom napada na konvoj.

This post is also available in: English

Koviljka Savić je rekla da je 1992. godine odlučila da zbog ratnih dejstava napusti područje Goražda. U augustu te godine, zajedno s još žena, djece i staraca, autobusom je krenula iz mjesta Jabuka prema Rogatici.
“Idemo prema Sastavcima i onda počinje pucnjava. Počelo je rafalno da puca. Ja sam zgrabila djecu i legla potrbuške… A onda kasnije je pucalo na ulazu, valjda, u Kukavice. Tada su pucali sa svih strana. Ranili su vozača, izbušili gume, i mene su ranili”, kazala je svjedokinja.
Dodala je kako je vozač nakon ranjavanja rekao putnicima da izađu iz autobusa kako bi se spasili.
“Ja sam svoju djecu zgrabila uza se, samo da neko ostane da može pričati. Hvala Bogu, djeca su ostala, a ovo ostalo u autobusu je bilo unakaženo”, kazala je Savić.
Za učešće u napadu na konvoj 27. augusta 1992. godine, u kojem je ubijena najmanje 21 osoba srpske nacionalnosti a nekoliko desetina ranjeno, sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.
Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.
Druga svjedokinja, Dragoslava Puketa je rekla da je 27. augusta 1992. bila u kamionu sa oko 80 ljudi kada je konvoj napadnut.
“Kamion se zaljuljao. Pogođena sam i spržen mi je dio ruke kako sam dijete bila zaklonila. Deka je bila izrešetana”, kazala je Puketa, dodavši da su u tom kamionu ranjeni i njen muž i još dvije osobe.
Dodala je da je, prolazeći kroz naselje Kukavice, vidjela čovjeka koji je pucao na njih. Opisala je da se nalazio u jednoj kući pored puta.
Na pitanje kakvu je kapu imao taj čovjek, svjedokinja je odgovorila “zelenu”, na šta je Muhidin Kapo, branilac prvooptuženog, rekao da je u ranijoj izjavi kazala da je kapa bila crna.
Svjedokinja je rekla da njen muž nije bio vojnik, te da je na početku rata bio ranjen. Na pitanje Odbrana zašto je u izjavi kazala da je njenom mužu trebalo vojno odobrenje za odlazak s tog područja, odgovorila je da ne zna zašto se to nalazi u izjavi.
Suđenje se nastavlja 17. februara.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English