Članak

Odgođeno iznošenje završnih riječi

2. Februara 2015.00:00
Iznošenje završnih riječi na suđenju za zločin počinjen u Trusini kod Konjica je odgođeno kako bi Sud utvrdio koji su nalazi o zdravstvenom stanju optuženog Nedžada Hodžića uvršteni kao dokaz.

This post is also available in: English

Na početku suđenja, Odbrana Hodžića uvrstila je kao dokaz nalaz o zdravstvenom stanju optuženog koji je sačinjen u drugom predmetu pred Sudom BiH.

“Vještak je dao nalaz da je moj branjenik neuračunljiv”, rekao je Midhat Kočo, branilac optuženog, dodavši kako se u nalazu navodi da “ispitanik nije trenutno procesno sposoban”.

Sudsko vijeće je kazalo da će ovaj nalaz cijeniti zajedno sa drugim nalazima, nakon čega je Odbrana Nihada Bojadžića pitala šta je dosada uopšte uloženo od provedenih nalaza.

Vijeće je nakon toga napravilo pauzu na kojoj je pokušalo da utvrdi koji su dokazi uvedeni u sudski spis.

“Ali imali smo tehnički problem jer je pola dokaza u arhivi, pa to nismo mogli sada utvrditi. Da ne bi bilo problema u vezi sa nalazima, jer doktori su dolazili, i da bismo mi to sve provjerili, odgodit ćemo pretres”, kazala je Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Zdravstveno stanje Hodžića tokom suđenja više puta je vještačeno. Doktor Abdulah Kučukalić u svom nalazu je rekao da je Hodžić neuračunljiv, dok su drugi vještaci kazali da je sposoban pratiti sudski postupak.

Zajedno sa Hodžićem, za zločine u Trusini počinjene 16. aprila 1993. godine, sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nihadu Bojadžiću, nekadašnjim pripadnicima jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH.

Prema optužnici, u napadu ABiH na ovo selo ubijeno je 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane, koji su se prethodno predali.

Završnu riječ Tužilaštvo BiH iznijet će 16. februara.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English