Članak

Dokazi Tužilaštva o ranjavanju optuženog

28. Januara 2015.00:00
Na suđenju Vitomiru Rackoviću, optuženom za zločine počinjene 1992. godine na području Višegrada, Tužilaštvo BiH je, kao repliku na dokaze Odbrane, u spis uvelo nekoliko materijalnih dokaza.

This post is also available in: English

Tužilaštvo nastoji da pobije dokaze Odbrane da je optuženi nakon ranjavanja u junu 1992. bio na liječenju.

“U spisku ranjenih pripadnika 2. podrinjske lake pješadijske brigade stoji da je Racković upućen na liječenje nakon ranjavanja 29. oktobra 1992. godine, a ne, kako su to tvrdili svjedoci, u junu, nakon ranjavanja na Zaglavku”, kazao je tužilac Dževad Muratbegović.

Branilac optuženog Petko Pavlović je uložio prigovor relevantnosti na većinu dokaza Tužilaštva.

“Svjedoci su okvirno govorili o njegovom ranjavanju. Dakle, oni su znali da je Racković ranjen, da nije bio u jedinici, ali nisu znali kada je bio na liječenju”, rekao je advokat.

Tužilaštvo je među dokaze uvrstilo i roman Momira Krsmanovića “I Bog je zaplakao nad Bosnom”, u kojem se, tvrdi tužilac, spominje optuženi Racković.

Odbrana je najavila kako će na idućem ročištu unijeti još neke citate iz ovog romana. Najavljeno je i saslušanje dodatnih svjedoka Odbrane.

Vitomir Racković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja do kraja augusta 1992. godine učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima, te silovanju.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. februar.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English