Članak

Greška nehotično napravljena

26. Januara 2015.00:00
U nastavku suđenja Petru Kovačeviću za zločin počinjen na području Višegrada, istražitelj Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) je kazao da je grešku prilikom kucanja zapisnika o saslušanju svjedoka slučajno napravio.

This post is also available in: English

Istražitelj Davor Fuks pozvan je da objasni zašto je prilikom saslušanja svjedoka Islama Kusture, na prvoj stranici iskaza korektorom ispravio određene podatke. Ova ispravka je na prošlom ročištu, kada je svjedočio Kustura, Vijeću i Odbrani bila sporna.

“Sporni dio je korekcija zapisnika, gdje su korektorom obrisani neki podaci. (…) Svjedok je spomenuo i druge osumnjičene i svjedoke, između ostalog, i Budimira Kovačevića”, rekao je Fuks.

On je dodao da je pogriješio što se nije potpisao na mjestu prepravke.

Na pitanje tužitelja Dževada Muratbegovića kako je došlo do te pogreške, svjedok je odgovorio da su uvjeti uzimanja izjave bili jako loši.

“Mi smo korektorom to ispravili jer nismo mogli ponovo printati”, pojasnio je Fuks.

Na pitanje advokata Petka Pavlovića zašto nije isprintao novi zapisnik, svjedok je kazao da su printer i laptop radili na bateriju i da nije bilo uslova za to.

Tužilaštvo BiH tereti Petra Kovačevića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je krajem maja 1992. učestvovao u ubistvima, silovanjima i nezakonitom hapšenju civila u Višegradu, uključujući ubistvo Muje Gacka u selu Dobrun.

Prema optužnici, on je s grupom naoružanih vojnika sudjelovao u napadu na bošnjačko stanovništvo sela Zlatnik, Turjak i Zanožje, kada su iz vatrenog oružja ubijena dva civila i pucanjem iz vatrenog oružja zapaljene kuće u kojoj su izgorjele tri žene.

Tužilaštvo je okončalo izvođenje materijalnih dokaza, uloživši izvod iz matične knjige umrlih Ibrahima Kusture i Mutapčić Ahmeta, kao i odluke o proglašenju ratnog stanja i strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH.

Odbrana je predložila 15 svjedoka, te određeni broj materijalnih dokaza.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. februar.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English