Članak

Svjedok se ne sjeća ranije izjave

23. Januara 2015.00:00
Na suđenju za ubistvo počinjeno u Petkovcima kod Zvornika, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da se ne sjeća da je tokom istrage govorio o ubistvu dječaka na brani.

This post is also available in: English

Milorad Kucalović je rekao da je, idući na liniju od svoje kuće u naselju Trišća, prolazio kroz Đuliće i Petkovce, gdje se nalazila brana.

On je potvrdio da je nedaleko od brane bila kuća njegovog punca, ali nije mogao reći da li ga je u julu 1995. posjetio. Na pitanje tužioca Predraga Tomića da li je, prolazeći tuda, nešto vidio pored brane, svjedok je kazao da ne zna.

Tužilac je pročitao dio iz ranije izjave u kojoj je svjedok rekao da je, idući u pravcu brane, vidio da se tu nešto događa, nakon čega je sreo čovjeka koji mu je kazao da se “ubijaju muslimani”. Svjedok je potvrdio da je čuo za ubijanje muslimana od tog čovjeka.

Na pitanje tužioca da li se sjeća da mu je tokom davanja izjave opisao ubistvo dječaka na brani, svjedok je rekao da se ne sjeća.

“Ja sam bio totalno izgubljen kad ste me doveli, nisam znao ni gdje sam. Ja sam se izgubio”, kazao je on, dodavši kako ne zna šta je tada sve govorio, te da je nakon tih izjava dolazio kod tužioca kako bi demantovao sve što je do tada izjavio.

Tužilac ga je upitao zašto je želio demantovati izjavu i da li mu je neko prijetio prije dolaska na Sud, na šta je svjedok odgovorio da mu niko nije prijetio, te da on nikada nije htio da bude svjedok.

Na pitanje da li je tokom davanja izjave tužiocu nešto crtao, svjedok je rekao da se ni toga ne sjeća.

“Ja sam bio izgubljen čovjek. Ne sjećam se da sam crtao, ali je moj potpis na crtežu”, kazao je on.

On je dodao da je u julu 1995. godine bio na liniji na Nišićkoj visoravni, te da ne zna tačno kojeg datuma je Srebrenica zauzeta. Po povratku sa ove linije, kako je rekao, išao je na liniju na području Zvornika.

Tužilaštvo je na ovom suđenju predočilo i izjavu datu Tužilaštvu BiH, ali s tog dijela suđenja javnost je bila isključena.

Kucalović je svjedočio na suđenju Srećku Boškoviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS). Bošković je optužen da je sredinom jula 1995. u mjestu Đulići, gdje su srpski vojnici vršili strijeljanje Bošnjaka nakon pada Srebrenice, prišao dječaku i kazao mu da je slobodan, a nakon što se dječak udaljio, ubio ga pucnjem iz automatske puške.

Iako je trebao svjedočiti sa mjerama zaštite, Kucalović je prije svjedočenja odustao od ovih mjera, rekavši da on ne želi da bude ni zaštićeni ni nezaštićeni svjedok.

Suđenje se nastavlja 6. februara.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English