Članak

Podignuta optužnica za ubistva u Zvorniku

23. Januara 2015.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv desetorice bivših pripadnika vojnih i policijskih jedinica za progone i ubistva počinjene u ljeto 1992. godine na području Zvornika.

This post is also available in: English

Goran Maksimović, Ljiljan Mitrović, Radivoje Đorđić, Slavko Perić, Mile Vujević, Vukašin Drašković, Gojko Stevanović, Cvjetko Popadić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović optuženi su za učešće u širokom i sistematičnom napadu na civilno bošnjačko stanovništvo općine Zvornik.

Kako stoji u nepotvrđenoj optužnici, Maksimović je bio komandir, a Mitrović zamjenik komandira interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti u Ugljeviku, Perić komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici vojnih snaga na području Zvornika.

“Tokom jula 1992. godine, optuženi su, kao visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura, planirali, rukovodili i nadzirali operacije i aktivnosti, te zajedno sa ostalim pripadnicima vojnih snaga u širem području sela Lokanj, opština Zvornik, sudjelovali u masovnom progonu oko 120 civila bošnjačke, među kojima je bilo djece i žena”, stoji u saopćenju Državnog tužilaštva.

Nakon progona, kako navode iz Tužilaštva BiH, žrtve su odvođene u kolonama na različita mjesta zatvaranja, gdje su mučene, a potom je strijeljano više od 67 osoba.

“Žrtve su bačene u jamu koja je prethodno iskopana i pripremljena”, stoji u saopćenju Državnog tužilaštva.

Svih deset optuženih je uhapšeno sredinom decembra, od kada se nalaze u pritvoru, osim Đorđića, koji je pušten na slobodu uz mjere zabrane.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Denis Džidić


This post is also available in: English