Članak

Udarac i psovke

20. Januara 2015.00:00
Na obnovljenom suđenju Željku Jukiću za zločin počinjen u Prozoru, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da ju je optuženi udario u desnu nogu prilikom protjerivanja iz mjesta Lapsunj.

This post is also available in: English

Đula Berić je kazala da su vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) došli u Lapsunj i zatražili da se okupe na jednom mjestu.

“Držali su oružje i tjerali nas da uđemo u njihova vozila. Sve sam vojnike znala. Među njima je bio i Željko Jukić, kojem sam se obratila. Zovnula sam ga: ‘Željko’, on se okrenuo, opsovao mi majku i udario me u desno koljeno”, ispričala je Berić.

Na pitanje tužiteljice Sanje Jukić zašto je prethodno izašla iz svog stana u Prozoru, svjedokinja je kazala da se morala iseliti, jer su ih istjerali.

Svjedokinja je također rekla da poznaje optuženog i njegovu porodicu od prije rata.

Jukić, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za ubistva, zlostavljanje i pljačkanje civila u Prozoru 1993. godine. On je prvostepenom presudom osuđen na 13 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je održavanje obnovljenog suđenja. 

Muharem Konjarić, drugi svjedok Tužilaštva, kazao je da se krio u šumi kada su vojnici HVO-a ušli u selo Donji Višnjani i da je vidio žene i djecu da izlaze iz kuća, te da su muškarce postrojili ispred jedne kuće.

Konjarić je rekao da mu je Mirsad Pilav ispričao kako je pobjegao sa strijeljanja na deponiji smeća, gdje su ga odveli Željko Jukić i Vinko Papak sa još jednim vojnikom.

“On se bacio u provaliju, a za njim su pucali”, kazao je svjedok.

U optužnici je navedeno da je Jukić s Papkom i još jednim pripadnikom HVO-a, sudjelovao u izvođenju petorice ljudi iz Srednjoškolskog centra i njihovom odvođenju na smetljište “Duška kosa”, odakle im se gubi svaki trag.

Svjedok je rekao da je boravio desetak dana u Srednjoškolskom centru u Prozoru.

Na pitanje advokatice Irine Pehar je li njemu Željko Jukić nešto uradio, svjedok je odgovorio da nije, te da nije viđao optuženog dok je bio zatvoren u Srednjoškolskom centru.

Svjedok Amir Konjarić je kazao da su sredinom aprila 1993. godine vojnici HVO-a, među kojima je bio i optuženi Jukić, ušli u njegovo selo Višnjani i naredili stanovništvu da se okupe kod kuće Juse Konjarića.

“Iz šume sam vidio da je Željko Jukić izdvojio neke muškarce i uveo ih u Jusinu kuću. Čula se galama”, posvjedočio je svjedok.

Također je rekao da je Jukić odveo Jusu Konjarića sa nožem iznad glave, te kada je neko zagalamio: “Hoće Jusu da zakolje”, jedan od vojnika je otišao i to spriječio.

Svjedok je rekao da je bio zatvoren u Srednjoškolski centar, te da su ga tjerali na prisilne radove.

Svjedok Dževad Kovačević je kazao da su mu djeda Bajru Kovačevića ubili na kućnom pragu u selu Donje Kranjče vojnici HVO-a.

Nastavak suđenja je zakazan za 27. januar.

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English