Članak

Pakao u Kukavicama

20. Januara 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Kukavicama kod Rogatice, bračni par srpske nacionalnosti je ispričao kako su ranjeni u napadu na konvoj koji se dogodio 27. augusta 1992. godine.

This post is also available in: English

Goran Vasiljević, svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da je sa suprugom i dvoje male djece krenuo vozilom iz mjesta Jabuka (općina Goražde) prema Rogatici kako bi se domogli teritorije pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

Kako je dodao, u konvoju autobusa, kamiona i automobila, većinom su bili žene i djeca.

“Od Mesića prema Kukavicama pričam sa ženom i djecom gdje ćemo, šta ćemo… Odjednom puca staklo. Pogađa metak u šoferšajbnu”, ispričao je svjedok.

Kada dolaze na pravac prema Kukavicama, kako je opisao, počinje pakao: “Djeca plaču, pucaju stakla… Strašno.”

On je rekao da je u samo 100 metara vožnje ranjen dva puta, a supruga jedanput.

“Drugi put kada me u glavu udario metak ili šta već, oduzela mi se desna strana komplet”, prisjetio se Vasiljević.

U tim trenucima vidio je naoružanog muškarca kako je pretrčao cestu, ali, kazao je, ne zna o kome se radi.

Nakon što su prošli mjesto gdje je izvršen napad, rekao je svjedok, pokvarilo im se vozilo, ali su im stali poznanici, te su stigli do Rogatice.

Vasiljević je svjedočio na suđenju Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću, optuženima za učešće u napadu na konvoj u kojem je ubijena najmanje 21 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je kazao kako konvoj nije imao nikakvih posebnih oznaka.

Ispričao je kako je do polaska konvoja došlo nakon što se Rogatička brigada VRS-a probila do srpskog stanovništva koje je bilo u okruženju u općini Goražde. Smatrao je, kako je rekao, da idu sigurnim putem.

Kao svjedokinja Tužilaštva BiH, Gordana Vasiljević je kroz suze opisala ranjavanje supruga.

“Kada je on zapomagao da je ranjen, ja sam se prepala šta će biti s nama”, kazala je ona i dodala kako je nju geler pogodio u lijevu stranu glave u trenucima kada je suprug pogođen drugi put.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedokinja je rekla kako im niko nije kazao da se na tom području vode borbe i da put nije siguran.

Novi svjedoci Optužbe bit će ispitani 3. februara.

Amer Jahić


This post is also available in: English