Članak

U potoku mrtav sin

19. Januara 2015.00:00
U nastavku suđenja Petru Kovačeviću za zločin počinjen u Višegradu je pročitan iskaz umrlog svjedoka u kojem je navedeno da mu je sin ubijen kod potoka zajedno sa Ahmetom Mutapčićem.

This post is also available in: English

“Mog sina Ibrahima i Ahmeta vojnici su odveli prema potoku u mjestu Zlatnik. (…) Nedugo poslije toga, čuo sam pucnjavu iz tog pravca”, kazao je Islam Kustura u iskazu koji je dao krajem januara 2009. Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA-i).

Svjedok je naveo da je prilikom bježanja vidio tijelo sina, kao i Ahmetovo tijelo.

“Moj sin je ležao okrenut leđima, sa glavom u potoku, a Ahmet je imao posjekotinu na stomaku”, stoji u iskazu koji je pročitao tužilac Dževad Muratbegović.

Svjedok je rekao da su se sve vrijeme krili po šumama, a da je sa ženom i majkom uhvaćen 3. oktobra 1993. godine, kada se vratio kući po hranu.

“Odveli su nas u logor Uzamnica, gdje smo proveli tri godine. Bili smo smješteni u vojne hangare”, naveo je Kustura.

Svjedok je također u iskazu ispričao da je od S-1 čuo da je Petar Kovačević ubio Muju Gacka, te da ga je zaštićena svjedokinja ukopala.

Tužilaštvo BiH tereti Petra Kovačevića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je krajem maja 1992. učestvovao u ubistvima, silovanjima i nezakonitom hapšenju civila u Višegradu, uključujući ubistvo Muje Gacka u selu Dobrun.

U drugom iskazu koji je pročitan u sudnici, Adil Dizdarević je ispričao da je od samog početka rata spavao u šumi, te da Petra Kovačevića i njegovu porodicu je dobro poznavao.

Dizdarević, koji je iskaz dao SIPA-i u maju 2007. godine, naveo je da mu je svjedokinja S-1 ispričala za ubistvo Muje Gacka i da ga je ubio Kovačević.

“S-1 je ukopala Muju, koji je poslije rata ekshumiran i ukopan u Goražde”,kazao je Dizdarević.

Suđenje se nastavlja 26. januara. 

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English