Članak

Udarci Cige, Muće i Sejde

13. Januara 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Srebrenika, svjedok Danilo Blagojević ispričao je kako su on i drugi zatočenici udarani u Domu u Rapatnici.

This post is also available in: English

Svjedok je kazao da je zatočen nakon što je, zajedno s drugim mještanima, napustio svoje selo Jasenicu. Prvo su, kako je naveo, odvedeni u selo Straža, gdje su muškarce razdvojili od žena i djece, a nakon četiri dana odvedeni su u Rapatnicu.

“Mustafa zvani Muće je došao kamionom i odveo nas u Rapatnicu. Tamo su nas uveli u salu, na bini je već bilo ljudi. Unutra je bio mrak”, prisjetio se svjedok.

On je naveo da su Mustafa, njegov brat Sejdo i izvjesni Cigo tukli zatočenike u ovom objektu. Prema Blagojevićevim riječima, Mustafa i Cigo su tukli ljude u sali, a Sejdo za vrijeme ispitivanja na spratu.

“Prvi je otišao Ilija Gašić. Nije ga bilo pola sata do sat… Čuo sam kad je jaukao. Kad se vratio, rekao je da je udaran po leđima… Išli smo jedan po jedan gore”, kazao je svjedok, preciziravši da ih je Mustafa vodio na ispitivanje.

Blagojević je naveo da su, kada je on odveden na ispitivanje, u prostoriji bili izvjesni kapetan i Sejdo, te da su mu postavljana pitanja u vezi s naoružanjem. 

“Kapetan se zaustavio, a ovaj me uzeo za jaknu i rekao: ‘Što lažeš, majku ti četničku.’ Oborio me sa stolice i udarao po leđima, nekom palicom, kablom ili drvetom. Onda mu je kapetan rekao da stane”, prisjetio se svjedok i dodao da je imao jake bolove. 

Za mučenje i zlostavljanje srpskih civila od juna do avgusta 1992. u Mjesnoj zajednici u Rapatnici i prostorijama fudbalskog kluba, sudi se Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću.

Ibračević je, prema optužnici, bio načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Srebreniku, Smajlović komandir voda Vojne policije Opštinskog štaba, a Ćović pripadnik Vojne policije. Prema optužnici, Sjedaliji Ćoviću nadimak je “Sejdo” i “Ćova”, dok Faruka Smajlovića zovu “Puka”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok Blagojević je potvrdio da im je u Jasenici oružje podijelio izvjesni Zoran Papić, ali da on to nije htio odmah reći tokom ispitivanja u Rapatnici.

Branilac Emir Suljagić svjedoku je predočio njegov iskaz iz 2008. godine u kojem je naveo da ga u Rapatnici niko nije ispitivao.

Svjedok je pojasnio da je policajac koji ga je ispitivao to pogrešno shvatio, jer je on rekao da, ustvari, nije ispitivan u zatvoru u Tuzli, gdje je odveden nakon Rapatnice.

U iskazu iz 2008. godine svjedok nije spominjao Mustafu Muću, Sejdu i Cigu, a branioce i članove Sudskog vijeća najviše je interesovalo kako i kada je saznao njihova imena.

On je kazao da je od drugih zatočenika saznao kako se zovu, nakon što su razmijenjeni iz Tuzle u julu 1992. godine. Te ljude, kako je naveo, sada ne bi mogao prepoznati.

Za ime Mustafe Muće je rekao da je čuo još kada su krenuli za Tuzlu, ali nije mogao precizno da objasni kako je saznao da su čovjeka koji ga je udarao kod kapetana zvali Sejdo. 

Suđenje se nastavlja 20. januara.      

Marija Taušan


This post is also available in: English