Članak

Lakše povrede zatočenika “Viktor Bubnja”

13. Januara 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, vještak neuropsihijatar je rekao da trojici zatvorenika u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” nisu tokom zatočeništva nanesene teške psihičke i fizičke povrede.

This post is also available in: English

Iznoseći nalaz i mišljenje, vještak Abdulah Kučukalić je kazao da je, na osnovu iskaza Ljubomira Drakula, Željka Kljajića i Dragomira Pejovića, zaključio da su uslovi boravka uticali na njihovo stanje, ali da nije bilo torture, mučenja i teškog narušavanja zdravlja.

“Takav jedan boravak u ‘Viktor Bubnju’ uticao je na psihičko stanje Drakul Ljubomira. Osjećao je nelagodu, strah, ljutnju, a pogotovo nakon udarca koji je zadobio. Ali vrsta i intenzitet te traume nije doveo do većeg narušavanja psihičkog i fizičkog integriteta”, rekao je vještak.

Nalaz i mišljenje sačinjen je na zahtjev Odbranâ Ramiza Avdovića i Iulian-Nicolaea Vintile, koje su od vještaka zatražile da iznese mišljenje o težini povreda trojice bivših zatočenika.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, srpskim civilima zatočenim u “Viktor Bubnju” nanošena je snažna tjelesna i duševna bol, te su bili izloženi patnjama i mučenju, nanošenju tjelesnih povreda i prisiljavani na prinudni rad.

Avdović i Vintila su optuženi da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja tih civila. Prema optužnici, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Govoreći o povredama Željka Kljajića, vještak Kučukalić je kazao da se u njegovom slučaju nije radilo o teškom narušavanju zdravlja, te da su povrede koje je dobio tokom boravka u kasarni “slabijeg intenziteta”.

“Dragomir Pejović nije doživio teške psihičke i fizičke traume, nije bilo torture, mučenja, fizičkog i seksualnog maltretiranja. Dakle, ovo treba ocijeniti kao laku povredu duševnog stanja”, rekao je vještak.

Suđenje se nastavlja 27. januara, saslušanjem svjedoka Odbrane drugooptuženog. 

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English