Članak

Povrede na ubijenom Mutapčiću

12. Januara 2015.00:00
Na suđenju Petru Kovačeviću za zločine počinjene na području Višegrada, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je vidio da je ubijeni Ahmet Mutapčić bio proboden nožem.

This post is also available in: English

Enes Mutapčić se prisjetio prizora koji je vidio kada je došao da ukopa ubijene Ahmeta Mutapčića i Ibrahima Kusturu.

“Zajedno sa Islamom Kusturom smo otišli do mjesta gdje su ubijeni. (…) Vidio sam Ahmetu isječene ruke, kao da se branio. Priđem mu, vidim uboden nožem u stomak. Ubijeni su iz pištolja u glavu”, prisjetio se svjedok Enes Mutapčić.

Svjedok je također kazao da je poznavao Šuhru Kusturu i njenu kćerku Fatimu, te kako je čuo iz priča da su zatvorene i zapaljene u kući.

Na pitanje tužioca Džavada Muratbegovića je li poznavao optuženog Petra Kovačevića, svjedok je odgovorio da jeste, i prepoznao ga je u sudnici.

Svjedok je rekao da je viđao Muju Gacka u Dobrunu i kako je čuo da ga je ubio Petar Kovačević.

Na pitanje advokata Petka Pavlovića je li svjedok viđao optuženog za vrijeme tih dešavanja, on je odgovorio da nije.

“Samo sam čuo o ovim dešavanjima… nisam vidio ova ubistva”, pojasnio je Mutapčić.

Tužilaštvo BiH tereti Petra Kovačevića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je krajem maja 1992. učestvovao u ubistvima, silovanjima i nezakonitom hapšenju civila u Višegradu, uključujući ubistvo Muje Gacka u selu Dobrun.

Prema optužnici, on je s grupom naoružanih vojnika sudjelovao u napadu na bošnjačko stanovništvo sela Zlatnik, Turjak i Zanožje, kada su iz vatrenog oružja ubijena dva civila i pucanjem iz vatrenog oružja zapaljene kuće u kojoj su izgorjele tri žene

Na suđenju je nalaz iznio vještak medicinske struke Zdenko Cihlarž, koji je kazao da je početkom septembra 2002. godine boravio u mjestu Zlatnik i obavio sudsko-medicinsku ekspertizu ekshumiranih tijela sa tog područja.

Za posmrtne ostatke Muje Gacka, vještak je naveo da se radilo o traumama glave i oštećenja ramena. Vještak je na posmrtnim ostacima Ibrahima Kusture konstatovao oštećenje glave i grudnog koša, a kod Ahmeta Mutapčića razorenje glave, strijeljnog porijekla.

Vještak Cihlarž je kazao da je obavio vještačenje na zgarištu kuće Derviša Kusture.

“Nađeni skeletni ostaci su bili izloženi plamenu, te se nije mogao odrediti spol, godina starosti i uzrok smrti. Moglo se samo zaključiti da ti ostaci pripadaju Kustura Šuhri i Fatimi”, kazao je vještak.

Na pitanje Odbrane, vještak je rekao da se nije moglo odrediti vrijeme smrti, te da se ne može sa sigurnošću izjasniti o kojem se oružju radilo.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. januar.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English