Članak

Bojadžićevo kretanje u julu 1993. godine

25. Decembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Odbrane je rekao kako je optuženog Nihada Bojadžića viđao na planini Igman u drugoj polovini jula 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Muhamed Nogo je kazao kako je Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (BiH), vidio 20. jula na Igmanu, što je naveo u svom ratnom dnevniku koji je pokazan u sudnici.

“Mi smo se viđali cijelo vrijeme na Igmanu. Ja sam bio smješten u hotelu ‘Mrazište’, gdje je bila i jedinica ‘Zulfikar’”, kazao je svjedok koji je u to vrijeme pripadao 9. brdskoj brigadi ABiH.

Također je, kako je naveo, optuženog vidio 27. jula, što je bio posljednji put.

“Rekao mi je samo da ode ka Sarajevu da traži pomoć jedinica”, prisjetio se on.

U julu 1993. godine, kazao je svjedok, na Igmanu i okolnim područjima vodile su se borbe između ABiH i Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilac Sedin Idrizović je rekao kako u dnevniku nije navedeno da je optuženog vidio 27. jula i da su razgovarali. Svjedok je obrazložio kako je u dnevnik unosio stvari koje je smatrao bitnim.

Bojadžiću je, između ostalog, na teret stavljeno da je sa još jednim vojnikom 28. jula 1993. godine izveo iz Muzeja “Bitka na Neretvi” u Jablanici dvije zatočenice hrvatske nacionalnosti koje su potom silovali.

Bojadžićeva Odbrana je pokazala u sudnici dokument ABiH u kojem je navedeno kako je na izviđanju terena na Igmanu 26. i 27. jula bio i zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar”. Svjedok je kazao kako se ne sjeća da je i Bojadžić bio na izviđanju tog terena, dodavši kako ga je 27. jula vidio u drugoj situaciji.

Na pitanje kako je optuženi izgledao u to vrijeme, svjedok je odgovorio kako je imao dužu kosu, te da se ne sjeća da je nosio bradu.

Šaćir Arnautović, drugi svjedok Odbrane, kazao je kako je 1993. radio kao pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti u Prvom korpusu ABiH.

On je rekao kako je imao saznanja da je optuženi Bojadžić krajem jula 1993. boravio u Sarajevu, ali da ne zna o kojem se datumu radi. Naveo je kako su ta saznanja “visokog stepena tačnosti”.

Svjedok je ispričao kako je optuženog vidio u Sarajevu 1. augusta 1993. godine, nakon sukoba Borisa Krstanovića i Ramiza Delalića Ćele, komandanata dvije jedinice u Sarajevu.

Nakon ovog sukoba, svjedok je, kako je rekao, otišao u sjedište jedinice kojom je komandovao Delalić, koji je ubijen u Sarajevu 2007. godine.

“U kancelariji komandanta Delalića bio je prisutan Bojadžić”, prisjetio se svjedok, te dodao kako se optuženog sjeća sa dužom kosom, ali ne i sa bradom.

Suđenje Bojadžiću, koji je optužen i za druge zločine počinjene u Jablanici, nastavlja se 22. januara.

Amer Jahić


This post is also available in: English