Članak

Premlaćivanje u policijskoj stanici

23. Decembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene 1992. godine na području Bileće, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je pretučen u zgradi policijske stanice.

This post is also available in: English

Velija Mandžo je kazao da ga je 23. juna 1992. s radnog mjesta odveo policajac Neđo Kuljić, koji mu je rekao da treba nešto da potpiše. 

Kuljić je s Miroslavom Dukom, Goranom Vujovićem i Željkom Ilićem bio optužen za zločine u Bileći. Postupak protiv njega je obustavljen jer je umro nakon početka suđenja.

Svjedoku Mandži je predočena izjava koju je 2008. godine dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) a u kojoj je navedeno da mu je Kuljić kazao da ga traži komandir Duka da nešto potpiše. 

“Nije navodio ime”, rekao je danas svjedok.

On je dodao da je Duku vidio kad je napustio Đački dom, gdje je prebačen dan nakon odvođenja u policiju.

“On je čitao po abecedi ko hoće da ide”, kazao je svjedok. 

Mandžo je rekao da je i Vujovića vidio kada je napuštao Đački dom. 

Vujović i Duka su optuženi da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu Stanice javne bezbjednosti (SJB) i Đački dom u Bileći, gdje su zatvorenici ubijani, mučeni i zlostavljani.

Vujović je, po optužnici, bio načelnik SJB-a, a Duka komandir policijske stanice.

Svjedok Mandžo se prisjetio kako je odveden iz Đačkog doma u policiju, gdje su ga nakon ispitivanja pretukla dvojica momaka.

“Udarao me je po glavi naslonom od fotelje, kao neka kost riblja, tvrdi predmet. Ja sam izvadio maramicu da bih zaustavio krv, a on mi je uzeo. Onaj bradonja je rekao: ‘Stavi ruke na sto’, i onaj isti što me udario po glavi udario me po prstima. Bradonja mi je rekao da ustanem. Udario me pesnicom u stomak, ja sam izgubio zrak”, opisao je svjedok.

Kako je dodao, izbili su mu nekoliko zuba, a potom je odveden u prostoriju zvanu “saminica”, koja je bila udaljena oko pet metara od stanice policije. Tu ga je pretukla osoba za koju “pretpostavlja da je srpske nacionalnosti”.

“Udario me čizmom u uho, i od tada ne čujem. Udarao me i govorio njima da mi je krenula krv na usta i nos. Tukao me čizmom po glavi, i svačim”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da su ga nakon toga odveli u bolnicu, gdje je bio mjesec dana, a nakon toga je vraćen u Đački dom. Tu, kako je kazao, nije tučen, ali su im jednom ubacili “tri dimne kutije”.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. januar 2015.  

Albina Sorguč


This post is also available in: English