Članak

Nove nejasnoće u vezi sa snimcima iz Tribunala

23. Decembra 2014.00:00
Iako su dugo očekivani tonski zapisi iskaza zaštićenih svjedoka pred Haškim tribunalom bili spremni za reprodukciju na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu, ročište je ipak odgođeno.

This post is also available in: English

Razlog odgađanja su nejasnoće u vezi s tim koje mjere zaštite su svjedoci imali tokom suđenja u Haškom tribunalu.

Sudsko vijeće odlučilo je da od Tribunala zatraži informacije koje su tačno mjere zaštite imala tri svjedoka čije je saslušanje na zahtjev Odbrane bilo planirano danas. Vijeće želi utvrditi da li su svjedočenja bila na sjednici otvorenoj ili zatvorenoj za javnost.

Tužilac Mirko Lečić izrazio je sumnju da li bi snimci ovih svjedočenja smjeli biti reprodukovani. Branilac Slaviša Prodanović nije imao informaciju da li su svjedoci bili na otvorenoj sjednici, navodeći da Tribunal ne pravi transkripte svjedočenja ukoliko je ročište zatvoreno.

Odbrana je u oktobru prošle godine zatražila tonske zapise ovih zaštićenih svjedoka, koji su stigli nakon skoro godinu dana.

Na CD-u koji je dostavljen iz Haaga nalazi se ogroman broj snimaka, pa je zbog toga suđenje bilo odgođeno početkom novembra. Nakon toga, uz pomoć Odsjeka krivične odbrane (OKO) identifikovani su traženi dijelovi svjedočenja.

Tužilac Lečić je napomenuo da bi trebalo preslušati cjelokupna svjedočenja, a ne samo dijelove koji odgovaraju Odbrani.

Branilac Prodanović je kazao kako su iz Tribunala dobijena tri svjedoka od njih 15 koje je tražio. 

Optužnica tereti Krsmanovića da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvima, silovanjima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima počinjenim 1992. nad bošnjačkim civilima u Višegradu.

Suđenje je odgođeno za 3. februar 2015.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English