Članak

Vijeće dodatno ispitalo svjedokinje Tužilaštva

22. Decembra 2014.00:00
Na suđenju Draganu Šekariću za zločine počinjene u Višegradu i Goraždu, svjedokinja Dženita Muhić ispričala je kako su njen otac i brat odvedeni, te kako je u porodičnoj kući u mjestu Dušće pronašla tijelo majke u maju 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedokinju Tužilaštva BiH, koja je saslušana 10. jula, Sudsko vijeće ponovo je pozvalo kako bi joj postavilo dodatna pitanja.

Muhić je ponovila da je njenog oca i brata odvezao Milan Lukić u njihovom porodičnom automobilu, a da se poslije vratio sa drugim svijetlijim vozilom. U iskazu koji je dala Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), navela je da je to bila “škoda”.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, ona je potvrdila je da je iz vozila izašao Lukić, te da je pet vojnika čuvalo stražu, a da je ona to gledala iz tetkine kuće.

“Sjećam se dobro da je bilo svijetlo vozilo, staro, imalo je bučan zvuk”, kazala je Muhić, naglasivši kako nije vidjela vojnike da nakon ubistva majke napuštaju kuću.

U optužnici se navodi da je Šekarić zajedno s Lukićem i drugim vojnicima došao pred kuću svjedokinje, zahtijevajući da im predaju sav novac i dragocjenosti.

Kada su civili utovarili robu, jedan od vojnika je, prema optužnici, naredio svjedokinjinom ocu i bratu da uđu u automobil, nakon čega ih je odvezao u nepoznatom pravcu. Po optužnici, vratili su se u večernjim satima, te ubili majku svjedokinje.

Haški sud je Lukiću izrekao doživotnu zatvorsku kaznu za zločine počinjene u Višegradu.

Svjedokinja Muhić je kazala da je tijelo majke našla na spratu, u hodniku, te da je pozvala hitnu i policiju, ali da je nakon nekoliko sati došla samo hitna.

“Sva joj je glava bila krvava (…) Svi su rekli da je metak u čelu i da ne daje znake života”, kazala je svjedokinja, potvrdivši da je sahranjena 20. maja 1992. godine.

Svjedokinja je na pitanje sudije Zorana Božića kazala da je narod poslije pričao da se ti vojnici zovu “Osvetnici” i da je “gori od Lukića bio Šeka”.

Haški sud je Lukiću izrekao doživotnu zatvorsku kaznu za zločine počinjene u Višegradu.

Šekarić je, kao bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, optužen i za učešće u napadu na selo Lozje (općina Goražde), te za ubistva, silovanje i fizičko zlostavljanje nesrpskih civila u Višegradu.

Na poziv suda, svjedočila je i S-2, koja je ranije iskaz dala bez prisustva javnosti. Ona je na ovom ročištu također govorila o odvođenju i ubistvu u kući porodice Zukić.   

“Dragan Šekarić je rekao da je učestvovao u tom događaju u kući porodice Zukić, u odvođenju supruga i sina, u odnošenju stvari i u ubistvu gospođe Zukić”, izjavila je S-2.

Svjedokinja je kazala da mu nikada nije rekla da je bila tu i da je vidjela događaje kod kuće porodice Zukić. Ona je istaknula da je dan nakon što je vidjela vojnike kod kuće, vidjela tijelo nastradale Behije.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. januar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English