Članak

Svjedok ubistava u Trusini

22. Decembra 2014.00:00
Nekadašnji vojnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) rekao je na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic) kako je bio svjedok strijeljanja hrvatskih muškarca u tom selu.

This post is also available in: English

Bedirhan Mešić, koji je svjedočio na poziv Odbrane Mensura Memića, jednog od petorice optuženika, naveo je da se strijeljanje dogodilo nakon ranjavanja saborca “Samka”, koji je ubrzo preminuo.

“Dolijeće Nedžad Hodžić sav izgubljen i galami da se odvoje muškarci od žena. Odmah je došla Zolja”, kazao je on.

Nakon toga, kako je ispričao svjedok, optuženi Hodžić je rekao: “Streljački vod.”

“Ja mislim da je Zolja prva otvorila vatru. Kakav streljački vod, to su bile četiri puške. Sempa je možda kratki rafal opalio”, rekao je Mešić, te dodao kako on nije pucao.

Na pitanje Sudskog vijeća ima li još vojnika koji pucaju, svjedok je odgovorio: “Bio je Mirso, bio je onaj Gezo. Bio je meni jedan nepoznat skroz.” Dodao je kako Mirso nije pripadao jedinici “Zulfikar”.

Prema iskazu Mešića, optuženi Dževad Salčin bio je sa ženama i djecom, i spasio je jednog dječaka.

U Trusini je 16. aprila 1993. godine, kako je navedeno u optužnici, strijeljano šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su prethodno bili zarobljeni.

Zajedno sa Memićem, Hodžićem i Salčinom za zločine u Trusini, gdje su počinjena i druga ubistva Hrvata, sudi se Nihadu Bojadžiću, te Senadu Hakaloviću.

Osim Hakalovića, koji je bio pripadnik 45. brigade ABiH, svi su, kako je navedeno u optužnici, bili pripadnici jedinice “Zulfikar”, a Bojadžić je bio zamjenik komandanta.

Rasema Handanović zvana Zolja, nekadašnja pripadnica jedinice “Zulfikar”, osuđena je na pet i po godina zatvora zbog učešća u strijeljanju u Trusini, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice.

Prema riječima svjedoka, optuženi Memić tog dana nije bio u Trusini. Kako je ispričao, vojnici jedinice “Zulfikar” su prema Trusini krenuli sa planine Igman, gdje im je bilo sjedište.

“Memić je ostao. Pozdravio se sa Orhanom. Više ga nisam vidio, dok se nisam vratio”, kazao je Mešić.

U Trusini je, kako je rekao svjedok, bilo 26 vojnika jedinice “Zulfikar”. On je dodao kako optuženi Bojadžić nije bio među njima.

“Samo da se zna da je jedina komanda tu bio Samko. To svi znamo od nas koji smo bili tamo”, izjavio je Mešić.

Bojadžiću je optužnicom na teret stavljeno da je naredio vojnicima da napadnu Trusinu i izdao naredbu da niko u selu ne smije ostati živ, te je sredstvom veze s obližnjeg brda rukovodio napadom.

Na pitanje tužioca Emira Neradina da li je do sada pet puta pravosnažno osuđivan, svjedok je odgovorio: “Sve je tačno, transparentno.” Kako je svjedok kazao, protiv njega se ne vodi nijedan sudski postupak, te nije osuđivan za lažno svjedočenje.

Suđenje se nastavlja 12. januara.

Amer Jahić


This post is also available in: English