Članak

Suđenje Boškoviću počinje 9. januara

19. Decembra 2014.00:00
Suđenje Srećku Boškoviću, optuženom za zločin počinjen u julu 1995. godine na području Zvornika, počet će 9. januara 2015. čitanjem optužnice, iznošenjem uvodnih riječi te saslušanjem prvog svjedoka.

This post is also available in: English

Termin početka suđenja i dinamika izvođenja dokaza dogovorena je na stutusnoj konferenciji, na kojoj je Tužilaštvu sugerisano da smanji broj predloženih materijalnih dokaza.

“Iz optužnice je vidljivo da je Tužilaštvo predložilo da se sasluša 17 svjedoka i izvede 120 materijalnih dokaza”, rekao je Zoran Božić, predsjedavajući Vijeća Suda BiH.

Tužilac Predrag Tomić je kazao da će Tužilaštvu biti potrebno ukupno 32 radna sata za saslušanje svjedoka i vještaka, te dva radna dana za unošenje materijalnih dokaza.

Božić je rekao da misli da je Tužilaštvo predložilo mnogo suvišnih dokaza.

“Kao da je čovjek optužen za genocid, a ne za zločin protiv civilnog stanovništva, gdje je jedna žrtva”, kazao je Božić sugerirajući da Tužilaštvo treba da izvodi dokaze koji se odnose na radnju iz optužnice.

Bošković, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je sredinom jula 1995. počinio zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Đulići (općina Zvornik), gdje su pripadnici VRS-a vršili masovna strijeljanja Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice.

Prema optužnici, Bošković je prišao jednom dječaku, ne starijem od 15 godina, i rekao mu da je slobodan, a nakon što se dječak počeo udaljavati, ubio ga pucnjima iz automatske puške. Tijelo dječaka je, kako se navodi, bačeno u masovnu grobnicu sa tijelima ostalih žrtava.

Albina Sorguč


This post is also available in: English