Članak

Premlaćivanje imama

17. Decembra 2014.00:00
Pred Okružnim sudom Banja Luka počelo je suđenje Sretku Dragiću, Zoranu Torbici, Daliboru Jojiću i Draganu Gnjatiću, optuženim za premlaćivanje i nezakonito hapšenje imama sa područja Prijedora u martu 1993. godine.

This post is also available in: English

Kao prvi svjedok Optužbe, svjedočio je imam Adil Solo, koji je kazao kako je bio u kući kod komšinice u mjestu Ćela (Prijedor) kada je u noćnim satima čuo lupanje na vrata i pucanje iz puške. Zbog toga je, kako je rekao, iskočio kroz prozor i krenuo bježati.

“Kad su vidjeli da bježim, krenuli su za mnom, a na oko sto metara od kuće, upao sam u neki podrum koji nisam primijetio pošto je bio mrak. Tada je pritrčala grupa ljudi, njih 7-8, i krenuli su me udarati rukama i nogama. Najviše me tukao Sretko Dragić. Pokušavao sam se braniti, ali su me stalno udarali”, ispričao je Solo.

Prema njegovom iskazu, tada su ga oborili na zemlju i četvorica su ga držala za ruke i noge. Dragić mu je, kako je kazao, sjeo na prsa i rekao: “Neće metak, ali hoće nož.”

“Tada mi je nožem urezao krst na čelo. Poslije su me digli i odveli u kuću, gdje su me stavili da sjedim na kauču, i tu su me nastavili tući. Dragićeva supruga je plesala na stolu, vrtjela veliki nož i govorila da će mi izvaditi oči ako im ne budem dao 20.000 maraka, a Dragić je rekao da za moju glavu može dobiti 10.000 maraka”, kazao je Solo.

Svjedok je rekao kako je izvođen iz te kuće, da bi poslije ponovo bio vraćen.

“Nekad pred zoru, u kuću je ušao Slavko Torbica i upitao ih šta rade, te kazao da on odlazi, a da mi ne smije faliti dlaka sa glave. Tada sam mu rekao da me, ako me misli spašavati, ne ostavlja sa njima. Onda je sa jednog od njih uzeo kapu i stavio mi je na glavu i odveo me”, ispričao je svjedok.

On je dodao da ga, koliko je bio pretučen, niko nije mogao prepoznati. Kako je rekao, glava mu je bila modra, polomljen nos, rebra i ruka, a imao je i druge povrede.

Na pitanje advokata ostalih optuženih da li poznaje njihove branjenike, svjedok je odgovorio da ih poznaje iz viđenja, ali da se ne sjeća da je ijedan od njih bio u grupi koja ga je tukla.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. januar.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English