Članak

Optužnica za Zecove u istražnoj fazi

17. Decembra 2014.00:00
Sud BiH je optužnicu protiv 15 osoba osumnjičenih da su počinile zločin u selu Zecovi kod Prijedora vratio Državnom tužilaštvu zbog toga što su im ostavili samo dva dana da donesu odluku o potvrđivanju optužnice te o produženju pritvora.

This post is also available in: English

Iz Suda su saopćili kako im je optužnica, sa obimnim dokaznim materijalom, dostavljena na potvrđivanje tek 12. decembra, te da se uz nju tražilo i produženje pritvora za osumnjičene.

“To je značilo da su Sudu ostavljena dva dana da zakaže i održi ročište za produženje pritvora, donese odluku i izradi rješenje za svih 15 osoba, prouči optužnicu, pregleda sve materijalne dokaze, te donese odluku o eventualnom potvrđivanju”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Kako se dalje navodi, Sudu je uskraćen zakonski rok za kvalitetno proučavanje optužnice i donošenje odluke o njenom potvrđivanju. Sud podsjeća da je rok za potvrđivanje osam, odnosno 15 dana u kompleksnim slučajevima.

“Zbog toga je ova optužnica vraćena Tužilaštvu u istražnu fazu, jer Sud BiH insistira na profesionalnom odnosu prema svima, a naročito kompleksnim i osjetljivim predmetima, i neće donositi odluke zbog kasnog dostavljanja optužnica u kojima optuženim licima ističe pritvor, nego insistira na zakonom predviđenim rokovima koji ostavljaju dovoljno vremena za kvalitetan rad”, navodi se u saopćenju.

Tužilaštvo BiH je 15. decembra zatražilo pritvor za Dušana Milunića, Radomira Stojnića, Radovana Četića, Iliju Zorića, Zorana Stojnića, Željka Grbića, Zorana Milunića, Boška Grujičića, Radeta i Uroša Grujčića, Rajka Grbića, Zdravka Antonića i Rajka Gnjatovića, koji su uhapšeni prošlog mjeseca.

Oni se, zajedno s Ljubišom Četićem i Duškom Zorićem, sumnjiče da su 1992. godine učestvovali u napadu na selo Zecove kada je ubijeno preko 150 osoba. Sumnjiče se i za ubistva 29 žena i djece u zaseoku Gradina, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnicu, za kojom se još uvijek traga.

Tužilaštvo je pritvor zatražilo zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike, a u slučaju Antonića zbog opasnosti od bjekstva. 

Odbrane su se usprotivile ovom prijedlogu, kazavši da je Tužilaštvo 12. decembra podiglo optužnicu, koju Sud nije potvrdio, a od podizanja do potvrđivanja optužnice nije moguće odrediti, niti produžiti pritvor.

Za Četića i Zorića pritvor nije ni tražen jer su oni u zatvoru zbog drugih krivičnih djela.

Iz Sud BiH nisu mogli potvrditi da li je osumnjičenima ukinut pritvor, naglasivši da je odluka donesena i upućena stranama u postupku.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English