Članak

Novi status ICMP-a

17. Decembra 2014.00:00
Međunarodna komisija za traženje nestalih (ICMP) zbog novog statusa svoje aktivnosti u procesu pronalaska i identifikacije nestalih osoba proširit će na cijeli svijet.

This post is also available in: English

Novi status ICMP je dobio nakon potpisivanja sporazuma u Bruxellesu (Belgija) 15. decembra. Prve zemlje potpisnice ovog sporazuma su Holandija, Velika Britanija, Švedska, Belgija i Luksemburg.

Kathryne Bomberger, direktorica ICMP-a, objasnila je mogućnosti sporazuma, navodeći da sada mogu raditi globalno i aktivnosti proširiti na cijeli svijet.

“Druga važna činjenica je to što je međunarodna zajednica prihvatila i priznala pitanje nestalih osoba kao pitanje koje je od izuzetne važnosti za cijeli svijet”, rekla je Bomberger.

ICMP je osnovan 1996. godine sa ciljem pronalaska i identifikacije oko 40.000 nestalih na teritoriji bivše Jugoslavije tokom ratnog perioda. U BiH je za vrijeme rata nestalo oko 30.000, od čega je 70 posto pronađeno i identifikovano.

“Mislim da je BiH uspjela ovo pitanje nametnuti na jedan globalni dnevni red i pokazati koliko je važno njegovo rješavanje”, rekla je Bomberger na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu.

Jurriaan Kraak, ambasador Holandije u BiH, smatra da ovaj sporazum predstavlja važan korak u radu ICMP-a.

“Radi se o tome da će ovaj sporazum olakšati sve aktivnosti koje ICMP provodi”, rekao je on, te dodao kako Holandija podržava rad ICMP-a od njegovog osnivanja.

Do sada je pravni status ICMP-a proizlazio iz sporazuma koji su sklapani sa vladama zapadnog Balkana, kao i međunarodnih organizacija kao što je INTERPOL.

Pored zemalja zapadnog Balkana, ICMP je od 2003. godine pružio stručnu pomoć u 27 država. Potpisnici sporazuma su izrazili nadu da će sporazum uskoro potpisati i druge države.

Na konferenciji je rečeno kako će ICMP novo sjedište imati u Haagu (Holandija), ali će u BiH nastaviti sa svojim akivnostima kao i do sada.

“Bliska saradnja između ICMP-a i zvaničnih vladinih organizacija, uključujući, naravno, i porodice nestalih osoba, mora se nastaviti na isti način kao i do sada”, kazao je Kraak.

Amer Jahić


This post is also available in: English