Članak

Uhapšeno deset osoba zbog zločina u Zvorniku

16. Decembra 2014.00:00
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su deset osoba koje su osumnjičene da su tokom 1992. godine počinile zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Zvornika.

This post is also available in: English

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, uhapšeni su Goran Maksimović, Ljiljan Mitrović, Radivoje Đorđić, Slavko Perić, Mile Vujević, Vukašin Drašković, Gojko Stevanović, Cvjetko Popadić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović. 

Oni su osumnjičeni da su, kao visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura, planirali, rukovodili i nadzirali operacije i aktivnosti te, zajedno sa ostalim pripadnicima vojnih snaga, 14. jula 1992. učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke nacionalnosti u selu Lokanj (općina Zvornik).

“Počinili su progon oko 120 civila, među kojima je bilo djece i žena. Nakon progona, žrtve su odvodili u kolonama na različite lokalitete i mjesta zatočenja, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine. U više navrata izdvajanja su vršili po grupama i masovno strijeljali. Ubijeno je više od 67 žrtava”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Primjenjujući Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, Tužilaštvo BiH je ovaj predmet preuzelo od Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti saslušani, nakon čega će biti odlučeno da li će za njih biti predložen pritvor ili mjere zabrane.

Albina Sorguč


This post is also available in: English