Članak

Svjedok istraživao Bojadžića

15. Decembra 2014.00:00
Na suđenju petorici nekadašnjih pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Odbrane je rekao kako je istraživao navode da je optuženi Nihad Bojadžić bio u blizini sela Trusina (općina Konjic) u vrijeme kada je počinjen zločin.

This post is also available in: English

Svjedok Hasan Hakalović, koji je iskaz dao kao svjedok Bojadžićeve Odbrane, kazao je da je bio jedan od osumnjičenih za zločine u Trusini počinjene 16. aprila 1993. godine, dok ta istraga nije obustavljena.
Hakalović je rekao kako je komandovao 45. brigadom ABiH, čije je sjedište bilo u selu Parsovići, nedaleko od Trusine, gdje su ubijeni hrvatski civili i zarobljeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Prema iskazima ranijih svjedoka, pripadnici jedinice “Zulfikar” ABiH, u kojoj je Bojadžić bio zamjenik komandanta, u napad na Trusinu krenuli su iz komande 45. brigade ABiH. 
Hakalović je kazao kako je jedino iz istrage saznao da je Bojadžić bio s Nusretom Avdibegovićem, nekadašnjim komandantom Trećeg bataljona 45. brigade, “na ledini iznad Trusine” u vrijeme zločina.
“Čudno mi je to bilo, jer znam da je nemoguće”, rekao je svjedok te dodao kako se o ovome počeo raspitivati.
Nakon što je obustavljena istraga, kako je kazao, razgovarao je sa Avdibegovićem, koji mu je rekao: “Nigdje veze. Ti bi to znao. Znao bi i neko u komandi brigade.”
Državno tužilaštvo je obustavilo istragu i protiv Avdibegovića za zločine u Trusini. Hakalović je kazao kako je nekadašnje pripadnike brigade kojom je komandovao također pitao da li je Bojadžić bio u Parsovićima. Niko mu, kako je dodao, nije rekao da ga je vidio.
“Neko bi ga morao vidjeti. Niko nema veze da je bio”, kazao je svjedok.
Zajedno s Bojadžićem, za zločine u Trusini sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, nekadašnjim vojnicima jedinice “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku 45. brigade ABiH. Bojadžiću je na teret stavljeno da je naredio vojnicima da napadnu Trusinu i izdao naredbu da niko u selu ne smije ostati živ, te je sredstvom veze s obližnjeg brda rukovodio napadom.
Mirsad Čaušević, drugi svjedok Bojadžićeve Odbrane, rekao je kako je u proljeće 1993. godine postao načelnik za obavještajne poslove Štaba Vrhovne komande ABiH. On je kazao kako je HVO imao mogućnosti da presretne komunikaciju neprijatelja putem sredstva veze.
Odbrana je pokazala svjedoku dokument HVO-a od 17. aprila 1993. godine u kojem su navedeni razgovori ABiH vođeni putem sredstva veze, ali se ne spominje naređenje o strijeljanju zarobljenih vojnika. Da se susreo s takvim naređenjem, svjedok bi, kako je rekao, imao dužnost da obavijesti nadređene.
Jedan od svjedoka je ranije na suđenju kazao kako je Bojadžić putem “motorole” izdao naređenje saborcu da se izvrši strijeljanje u Trusini.
Suđenje se nastavlja 22. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English